Valdība piešķir 1,35 miljonus eiro Āfrikas cūku mēra profilaksei (22)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: thornypup, CC BY-NC-ND 2.0

Valdības sēdē apstiprināts finansējuma piešķīrums Āfrikas cūku mēra profilakses pasākumiem - kopumā 1 352 949 eiro, kas tiks iedalīti Finanšu ministrijai, Zemkopības ministrijai (ZM), kā arī Iekšlietu ministrijai.

Saskaņā ar plānoto no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem Finanšu ministrijai piešķirti 839 080 eiro, Zemkopības ministrijai - 461 183 eiro, bet Iekšlietu ministrijai - 52 686 eiro.

FM piešķirtais finansējums tiks novirzīts muitas dienesta kapacitātes stiprināšanai, izveidojot un uzturot 50 muitas uzraugu un ekspertu-kinologu amata vietas Muitas pārvaldē, kā arī īpaši apmācītu dienesta suņu iegādei.

Savukārt ZM plānots izveidot piecas papildu inspektoru amata vietas Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD). Inspektori piedalīsies privātpersonu bagāžas kontrolē pasažieru vilcienos pie robežas ar Baltkrieviju kontroles punktos «Paternieki» un «Silene».

IM piešķirtais finansējums tiks novirzīts Valsts robežsardzei, gan neveidojot jaunas amata vietas, bet nosakot samaksu par prognozētajām virsstundām pašreizējām amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm.

Tāpat valdība uzdeva ZM sagatavot priekšlikumus par veicamajiem pasākumiem mežacūku depopulācijas nodrošināšanai jeb izšaušanai un tiem nepieciešamo finansējumu un iesniegt izskatīšanai valdības sēdē 11.februārī.

Kā sēdē norādīja premjerministre Laimdota Straujuma (V), aprēķinot iespējamos izdevumus, no kuriem lielākie varētu būt saistīti ar ieceri maksāt par katru nošauto mežacūku 35 eiro, Zemkopības ministrijai vajadzētu pārskatīt patlaban pieejamos dažādu fondu un subsīdiju finanšu avotus un atturēties pieprasīt finansējumu no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Valdība nolēma jautājumu par minētajām ministrijām papildus nepieciešamo finansējumu mēra profilakses pasākumu īstenošanai 2015.gadam un turpmākajiem gadiem skatīt kopā ar visu ministriju un citu centrālo valsts iestāžu jauno politikas iniciatīvu pieteikumiem likumprojekta «Par valsts budžetu 2015.gadam» sagatavošanas un izskatīšanas procesā.

Jau pagājušās nedēļas valdības sēdē konceptuāli tika uzklausīts Zemkopības ministrijas (ZM) informatīvais ziņojums «Par Āfrikas cūku mēra profilakses pasākumu īstenošanu robežkontroles punktos uz Latvijas ārējās robežas», taču lēmums par finansējuma piešķiršanu - kopumā 1,36 miljoniem eiro - netika pieņemts, pamatojot to ar izmaksu pozīciju atkārtotu pārskatīšanu.

Kā ziņots, PVD 24.janvārī saņēma informāciju, ka Lietuvas dienvidos, Alītas reģionā, divām nomedītām mežacūkām apstiprināta bīstamās infekcijas slimības vīrusa klātbūtne. Lietuvas atbildīgais dienests informēja, ka pēc slimības atklāšanas ir ieviesti slimības apkarošanas pasākumi, nosakot aizsardzības un uzraudzības zonas skartajā teritorijā.

Āfrikas cūku mēris ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus.

Āfrikas cūku mēris nav bīstams cilvēkiem. Šī kaite Latvijas teritorijā nekad nav reģistrēta.

Komentāri (22)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu