Valstij jākompensē 81 900 lati par zēna dzīvībai svarīgiem medikamentiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Administratīvajā rajona tiesā šodien uzdeva valstij pilnā apmērā kompensēt izdevumus medikamentu iegādei četrus gadus vecā ar dzīvībai bīstamo Gošē slimību sirgstošā Gustava ārstēšanai.

Tiesa uzdeva Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūrai (VOAVA) pieņemt lēmumu par 120 medikamenta iepakojumu iegādes izdevumu kompensāciju 12 mēnešu ārstēšanas kursam laikā no 2007. gada 17. decembra līdz 2008. gada 16. decembrim. Vienā zāļu «Imiglucerase» iepakojumā ir viens flakons medikamenta.

Kopējā kompensējamā summa ir 81900 lati, aģentūru LETA informēja tiesas priekšsēdētājas palīdze Evita Elliņa.

Tādējādi tiesa apmierinājusi pieteikumu un atcēlusi Veselības ministrijas (VM) 2008. gada 4. aprīļa lēmumu, ar kuru kompensēti aptuveni 12% no zāļu iegādei nepieciešamās summas.

Pēc VOAVA sniegtajām ziņām, viens iepakojums zēna ārstēšanai nepieciešamā medikamenta aptiekās maksā 682 latus. Tas nozīmē, ka zēna vecākiem papildus par medikamenta iepakojumu katru reizi bija jāmaksā 599 lati.

Elliņa informēja, ka spriedumu 20 dienu laikā būs iespējams apstrīdēt Administratīvajā apgabaltiesā.

LETA jau ziņoja, Gošē ir ģenētiska slimība, kuras gaitā nesašķeltie vielmaiņas blakusprodukti uzkrājas aknās, liesā, vēlāk arī sarkanajās kaulu smadzenēs un kaulos. Neārstētiem pacientiem var būt liesas plīsums, asiņošana, pastiprināts infekciju risks un viegli lūstoši kauli. Slimība ir progresējoša un neārstēta izraisa pacientu agrīnu nāvi.

Šī slimība ir ģenētiski iedzimta un bez zāļu lietošanas nav iespējama pacienta dzīvības saglabāšana.

Aizdomas par Gustava veselības stāvokli radās pagājušā gada sākumā, bet 2007. gada vidū tika noteikta diagnoze — Gošē slimība. Gustavs ir vienīgais bērns Latvijā, kuram šāda slimība atklāta.

Visā pasaulē ir aptuveni 4000 apzināto Gošē slimnieku, tā tiek konstatēta vidēji vienam no 50 000 bērnu.

Ārstu konsilijs ir atzinis, ka Gustavam nepieciešamās zāles nav iespējams aizstāt ar līdzvērtīgas efektivitātes terapiju, jo tām nav analoga.

Zāles, kuras ārstu konsilijs ir nozīmējis zēnam un kuru apmaksu valsts iestādes faktiski ir atteikušas, ir neaizstājamas un neatliekami nepieciešamas bērna pilnvērtīgas attīstības nodrošināšanai un dzīvības saglabāšanai.

Valsts piekritusi kompensēt aptuveni 12% no zāļu iegādei nepieciešamās summas. No VSIA «Bērnu klīniskā universitātes slimnīca» Medicīniskās ģenētikas klīnikas ārstu konsilija lēmuma secināms, ka zāļu nelietošana apdraud dzīvību.

Kā aģentūrai LETA iepriekš sacīja VOAVA pārstāvis Toms Noviks, zāles, kas zēnam ir nepieciešamas, nav iekļautas kompensējamo zāļu sarakstā, tāpēc atbilstoši likumdošanai VOAVA esot tiesīga šim pacietam piešķirt vien 10 000 latu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu