Vanags: Ja Latvija paliks sašķelta, tā ir lemta bojāejai ilgā agonijas procesā (193)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Edijs Pālens/LETA

Cilvēku laimīgu un mierīgu dzīvi labklājīgā Latvijā var sasniegt vienotā valstī. Taču, ja Latvija paliks sašķelta, tad saskaņā ar Dieva vārdu tā ir lemta bojāejai ilgā agonijas procesā, šodien Saeimā notiekošajās debatēs par līdzvērtīgu attieksmi pret Otrā pasaules kara karavīriem sacīja Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags.

Uzrunājot klātesošos Otrā pasaules kara veterānus, Vanags norādīja, ka mērķis pēc laimīgas un mierīgas dzīves labklājīgā Latvijā nav «ne tuvs, ne viegls, bet vērtīgs». Citējot evaņģēlijā minētos Jēzus Kristus vārdus, viņš skaidroja, ka viens no valsts neveiksmju cēloņiem ir iekšējā sašķeltība.

Ja Latvija paliks sašķelta, tad saskaņā ar Dieva vārdu valstij ir lemta bojāeja. Daļēji tas notiktu garīgu iemeslu dēļ un daļēji politisku iemeslu dēļ, norādīja garīdznieks. Viņš brīdināja, ka tas nenotiks ātri, bet tā būs ilga agonija vairāku paaudžu garumā.

Tomēr kara veterānu rokās kaut kādā mērā ir iespēja nepieļaut šāda scenārija īstenošanos, jo līdz ar pretējās pusēs karojošo veterānu izlīgumu var sākties plašāka Latvijas iedzīvotāju izlīdzināšanās. «Ja jūs to spēsiet, varbūt spēs arī citi,» uzsvēra Vanags.

«Pārvērtībām jānotiek mūsu sirdīs, prātos,» piebilda arhibīskaps, skaidrojot, ka iekšējā cīņa var būt ļoti smaga.

Kā ziņots, viens no šodien Saeimā notiekošās diskusijas mērķiem ir dot iespēju Saeimas deputātiem uzklausīt dažādu sabiedrības pārstāvju un ekspertu viedokļus, lai izstrādātu Saeimas deklarāciju par attieksmi saistībā ar Otrā pasaules kara dalībniekiem.

Pasākumā uzaicināti piedalīties vairāku karavīru un sabiedrisko organizāciju, arī Latvijas Nacionālo karavīru biedrības, «Daugavas vanagu», Latvijas virsnieku apvienības, Latvijas Strēlnieku apvienības un Latvijas Antihitleriskās koalīcijas cīnītāju asociācijas pārstāvji.

Ar aicinājumu Saeimai izstrādāt deklarāciju sabiedrības saliedēšanai klajā nāca Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Komentāri (193)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu