Varētu rosināt pārskatīt astoņu latu ģimenes pabalstus (221)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Iespējams, ka, veidojot 2014.gada budžetu, Labklājības ministrija atkal rosinās pārskatīt astoņu latu ģimenes valsts pabalsta piešķiršanas kārtību, biznesa portāla «Nozare.lv» diskusijā par sociālās nevienlīdzības mazināšanu sacīja labklājības ministre Ilze Viņķele (V).

«Šis jautājums ir cilāts un izsīcis tieši tāpēc, ka ir saņemts ārkārtīgi noteikts «nē» no sabiedrības puses. Domājot par papildu argumentāciju, ar modelēšanu parādot konkrētām ienākumu grupām, ko tas tām nozīmēs, varētu šo diskusiju mēģināt vēl 2014.gada budžeta kontekstā atjaunot. Bet tad gan ir jāsaka: ja to neizdarīsim šogad, tad mēs šo pabalstu iecementējam uz visiem laikiem,» norādīja Viņķele.

Labklājības ministre uzsvēra, ka Latvija ir diezgan nabadzīga valsts un tas, kas no valsts puses tiek dots, nosacītos skaitļos varbūt neizklausās daudz, bet kopumā ir daudz. Valdībai ir jāpārskata veids, kā valsts dod, un par to nepieciešama sabiedriska vienošanās.

«Mums ir «svētā govs», kas ir astoņu latu pabalsts. Tā ir vērtība pati par sevi, tas, lūk, ir mūsu universālais pabalsts. Taču Eiropas valstu pieredzes analīze liecina, ka universālais pabalsts nekādā veidā neietekmē sociālo nevienlīdzību, un, ja vēlamies iet sociālās nevienlīdzības mazināšanas virzienā, tad mums šī universālā pabalsta piešķiršana ir jāpārskata,» uzskata Viņķele.

Ministre gan šaubās par iespēju pārskatīt šo pabalstu. «Mārupes māmiņu organizācijas, ar to domājot pietiekami turīgu jauno māmiņu pārstāvniecību, man ir aizdomas, būs pirmajās rindās, kas teiks, ka šis tiek uztverts kā simbolisks žests no valsts puses un ka tā ir pagriešanās pret jaunajām ģimenēm,» piebilda Viņķele.

Jautāta, cik šis žests valstij izmaksā, Viņķele sacīja, ka tas gadā izmaksā aptuveni 30 miljonus latu.

Komentāri (221)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu