VDI būvlaukumu pārbaudē konstatē 516 pārkāpumus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Lai uzlabotu darba drošības situāciju būvniecības nozarē, Valsts darba inspekcija (VDI) maijā un jūnijā pārbaudīja būvlaukumus, pievēršot uzmanību darba aizsardzības prasību ievērošanai un darbinieku reģistrētai nodarbināšanai, portālu «Apollo» informēja VDI sabiedrisko attiecību speciāliste Sarmīte Bunka – Brilijonka.

Kopumā VDI visā valstī pārbaudītja146 būvlaukumus dažādos Latvijas reģionos. Tematisko pārbaužu laikā uzņēmumiem tika izdoti 124 rīkojumi, kuros uzdots novērst 516 pārkāpumus.

Tika atklātas arī 54 nereģistrēti nodarbinātas personas, kā arī 7 personas ar pirmās dienas darba līgumiem. Par personu nodarbināšanu bez rakstveidā noslēgta darba līguma, kā arī par būtiskiem darba aizsardzības pārkāpumiem, inspektori piemēroja 16 naudas sodus. Divos gadījumos būvobjektu darbība tika apturēta.

«Lielajos būvobjektos visbiežāk nav problēmu ar darba drošības prasību ievērošanu, inspektori vairāk nepilnību konstatē nelielos būvlaukumos,» norāda VDI direktors Arnis Luhse.

Būvlaukumos inspektori konstatējuši, ka daļā būvobjektu nav pieejami nodarbināto saraksti, visi nodarbinātie nav informēti par darba vides riskiem, kas apdraud viņu veselību, netiek lietotas izsniegtās aizsargķiveres, nav izvietotas drošības zīmes, kā arī nav pieejamas pirmās palīdzības aptieciņas un citus pārkāpumus.

«Darba inspekcija būvniecības nozari pastiprināti pārbauda jau ceturto gadu, tādējādi panākot, ka uzņēmumi, kas nozarē strādā jau ilgāku laiku, darba aizsardzības jautājumus sakārtojuši labā līmenī. Kopumā samazinājies arī nozarē notiekošo negadījumu skaits,» uzsver Luhse.

Kā pozitīvs aspekts minams, ka vairumā gadījumu būvobjektā nodarbinātajiem ir izsniegtas nodarbināto apliecības, darba vietās tiek uzturēta tīrība un kārtība, nodarbinātie ir nodrošināti un pielieto individuālās aizsardzības līdzekļus, norāda VDI.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu