Vecākā Kauņas iedzīvotāja svin 112.dzimšanas dienu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Vecākā Kauņas iedzīvotāja Monika Savickiene nosvinējusi 112.dzimšanas dienu, kurā pirmdien viņu sveicis arī pilsētas mērs Andrjus Kupčinsks, vēsta portāls «Lrytas.lt».

Gaviļniece, kas nākusi pasaulē 1902.gada 8.februārī Raseiņu rajonā un desmit gadus pavadījusi izsūtījumā Sibīrijā, joprojām var lepoties ar labu atmiņu un zina teikt, ka ilgmūžība viņai ierakstīta gēnos. Simt gadu vecumu esot pārsnieguši abi viņas vecāki, bet vectēvs nodzīvojis līdz 112 gadiem.

Viņa joprojām ir ņipra un dzīvespriecīga, lai gan pēdējā laikā veselības stāvokļa dēļ no dēla mājām nācies pārcelties uz pansionātu. Vaicāta par citiem ilgmūžības noslēpumiem, sirmgalve minējusi smagu darbu un vieglu ēdienu, lai gan nekādu īpašu diētu nav ieturējusi. Tiesa, visu mūžu - gan Lietuvā, gan Sibīrijā - viņa centusies dzert kazas pienu, kas «devis spēku un nav ļāvis piemesties nekādām kaitēm».

Atmiņās un lūgšanās Monikas kundze joprojām bieži piemin Sibīrijā palikušo vīru. Lietuvā viņa atgriezusies kopā ar dēlu, bet dzīvesbiedrs, kurš strādājis meža darbos, vēl palicis tur, taču pēc pāris gadiem kontakti ar viņu pārtrūkuši un visi dēla mēģinājumi kaut ko uzzināt par tēvu un pārvest dzimtenē viņa mirstīgās atliekas beigušies bez panākumiem.

Savickiene joprojām pārvietojas bez citu palīdzības, vien atbalstoties uz spieķīša. Tiesa, dzimšanas dienā pansionāta darbinieces viņai palīdzējušas pa kāpnēm nokāpt līdz svinību galdam vestibilā, kur gaviļniece kopā ar ciemiņiem iztukšojusi šampanieša glāzi, noklausījusies viņai veltīto apsveikuma dziesmu un vijoles spēli.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu