Vecāki nepiekrīt bērnu reģistrēt ar vārdu Mirons (104)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Liepājā kāda zīdaiņa vecāki, kuri vēlas dot savam bērnam senu krievu vārdu Miron, nepiekrīt reģistrēt zēnu ar latviskotu vārdu Mirons. Liepājas Dzimtsarakstu nodaļas vadītājas vietniece Inta Šumara  skaidroja, ka galotnes »-s» pievienošanu vārdam paredz Valsts valodas likums.

Zēna tēvs Sergejs Antonovs 3.martā dzimušā bērna vārdu un uzvārdu vēlas reģistrēt bez latviešu valodas galotnēm - Miron Antonov. Viņš nepiekrīt latviskotajam vārdam Mirons, norādot, ka šādā variantā tas asociējas ar latviešu valodas vārdu «mironis», bez tam personvārda galotne varot radīt pārpratumus ārzemēs.

Pagaidām situācija nav atrisināta - Liepājas Dzimtsarakstu nodaļa sagatavojusi un šodien plāno nosūtīt oficiālu atteikumu vecāku iesniegumam reģistrēt bērnu ar vārdu Miron Antonov. Zēna vecākiem ir iespēja pārsūdzēt šo atteikumu, taču Dzimtsarakstu nodaļa cer, ka vecāki izpratīs šo situāciju un meklēs citus variantus, jo tādi pastāv, norādīja Šumara. Liepājas Dzimtsarakstu nodaļa konsultējusies Valsts valodas centrā, kas ieteicis, ka zēnu var reģistrēt, vārdā lietojot garumzīmi,- proti, «Mīrons».

Šogad vēl vienam zēnam Liepājā dots vārds Mirons, ievērojot Valsts valodas likuma prasības, un šajā gadījumā nekādas pretenzijas no vecāku puses netika saņemtas, norādīja Šumara.

Arī Ventspilī pirmais šogad dzimušais zēns tika reģistrēts ar vārdu Mirons. Kā norādīja Ventspils Dzimtsarakstu nodaļas vadītājas vietas izpildītāja Gundega Lagzdiņa, arī šajā gadījumā vecākiem sākotnēji bijuši iebildumi pret vārda latviskošanu. Pamatojoties uz Valsts valodas centra skaidrojumu, viņiem sniegta atbilde, ka bērnu nevar reģistrēt bez vārda galotnes «-s», vecāki bijuši saprotoši un piekrituši reģistrēt zēnu atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām, informēja Lagzdiņa.

Latvijā pašlaik ir reģistrēti seši zēni ar vārdu Miron, 61 - Mirons, ir arī 17 Mironijas, Mironas.

Komentāri (104)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu