Vecāki piedāvā risinājumus reformām izglītībā (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gatis Dieziņš/LETA

Apzinoties vecāku atbildību par bērnu fizisko un psihisko veselību un labklājību, kā arī to, ka izglītības iestādēs bērni pavada lielu daļu laika, vecāki, Latvijas Vecāku foruma 2013 dalībnieki aicina valsts, pašvaldības institūcijas un skolas ciešāk sadarboties ar vecākiem kā bērnu likumiskajiem pārstāvjiem un uzsākt izglītības sistēmas uzlabošanu, informē Kristīne Dūdiņa, Latvijas Vecāku foruma padomes locekle.

12.oktobrī Latvijas Universitātes Lielajā aulā tikās vecāki no visas Latvijas, ministriju pārstāvji un speciālisti un diskutēja par nepieciešamajām pārmaiņām skolās un izglītības sistēmā kopumā, kā arī par vecāku iespējām iesaistīties bērnu izglītības vides un kvalitātes pilnveidošanā.

Foruma darba grupās izstrādātie priekšlikumi ir apkopoti rezolūcijā, kas nosūtīta Izglītības un zinātnes ministrijai, Veselības ministrijai, Labklājības ministrijai, pašvaldībām un visām Latvijas skolām.

Vecāki aicina minētas institūcijas stiprināt skolu padomes, kā resursu, kas kalpo par saikni starp kopienu un skolu, starp kopienu un pašvaldību, atbalstot informācijas apriti un nodrošinot nepieciešamās apmācības.

Vecāki norāda uz nepieciešamību pēc ikgadēja skolu izglītības procesa un vides monitoringa (skolas vide, bērnu labsajūta, mācību rezultāti, pedagogu labsajūtas u.c.) izglītības kvalitātes novērtēšanai un uzlabošanai. Iegūtajiem rezultātiem jābūt apkopotiem un publiski pieejamiem.

Vecāki aicina visus bērnu aprūpē un izglītošanā iesaistītos pieaugušos iesaistīties un sadarboties, lai nodrošināt drošu un cieņpilnu vidi skolā un ārpus tās, un sniegt tūlītēju palīdzību, ja bērns ir cietis no fiziskas vai emocionālas vardarbības vai izturējies agresīvi pret citiem. Valsts un pašvaldību institūcijas tiek aicinātas izstrādāt un nodrošināt skolām nepieciešamos metodiskos materiālus, nodrošināt personālu un citus resursus, kas nepieciešami drošas skolas vides veidošanai.

Vecāki rosina skolu pašpārvaldes atbalstīt veselīgas skolas politiku, nodrošinot bērniem pietiekami daudz iespēju izkustēties dienas gaitā, veselīgu uzturu, līdzsvarotu mācību slodzi. Pašvaldības tiek aicinātas balstīt ēdināšanas iepirkumu mācību iestādēs pēc saimnieciski izdevīgākā iepirkuma principa, veicinot arī bioloģiskās pārtikas ienākšanu skolās. Pausts atbalsts Ārstu biedrības ierosinājumam skolās palielināt sporta nodarbību skaitu, ieviest arī regulāru vingrošanu ar mērķi nostiprināt bērniem labu stāju, kā arī nepieciešamība finansiāli atbalstīt veselību veicinošas kustības skolās, piemēram, Veselību veicinošu skolu (VVS) kustība, Ekoskolas, Sirds skolas u.c. Kā arī izveidot starpnozaru darba grupu, kura piedalītos pārstāvji no IZM, VM un NVO un atjaunot diskusiju par veselības mācības pasniegšanas pilnveidošanu skolā.

Vecāki vērš uzmanību, ka iekļaujošas izglītības procesa sekmīgai norisei jānodrošina otrā pedagoga jeb skolotāja palīga pieejamību, pedagogu apmācības darbam komandā, jāievieš mentoringu un supervīziju prakse gadījumos, kad tas ir nepieciešams.

Tāpat vecāki aicina IZM likumdošanā noteikt juridiskos nosacījumos vecāku dibinātu skolu vienlīdzīgām tiesībām un finansējumam ar valsts un pašvaldību skolām.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu