Vecākiem vīriešiem dzimst mazāk inteliģenti bērni

LETA/AFP
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No arhīva

Bērniem, kas piedzimuši vecākiem vīriešiem, ir lielāka iespēja būt ar attīstības traucējumiem un mazāku inteliģences koeficientu nekā jaunāku tēvu atvasēm, atklājuši austrāliešu un amerikāņu zinātnieki.

«Pirmsskolas vecuma bērni, kas piedzimuši vecākiem tēviem, neirokognitīvo spēju testa laikā uzrāda sliktākus rezultātus,» norādīja zinātnieki. Šis pētījums noliedz agrākos priekšstatus, ka lielāks risks uzrādīt sliktākus inteliģences rādītājus ir bērniem, kas piedzimuši vecākām sievietēm. Kā pavēstīja pētījuma vadītājs Džons Makgrets no Kvīnslendas cerebrālā institūta, tā rezultāti skar visus vīriešus Rietumu pasaulē, kas vecāki par 40 gadiem.

Pētnieki apkopoja un izanalizēja datus, kas tika iegūti laikā no 1959. līdz 1965. gadam, pakļaujot dažādiem testiem 33 000 amerikāņu bērnu, kas piedzimuši tēviem vecumā no 15 līdz 65 gadiem. Rezultāti parādīja, ka vecāku tēvu bērni astoņu mēnešu, četru gadu un septiņu gadu vecumā inteliģences testus izpildīja sliktāk nekā jaunāku tēvu bērni. Jau agrākie pētījumi parādīja saistību starp tēvu vecumu un dažādiem veselības riskiem, arī šizofrēnijas, augšanas traucējumu, autisma, disleksijas un epilepsijas riskiem.

Tomēr jaunākais pētījums, kas otrdien publicēts ASV žurnālā «Public Library of Science Medicine», liek domāt, ka pastāv saistība arī ar kopējo inteliģences līmeni.

Tomēr Makgrets un viņa komanda norādīja, ka nevajadzētu izdarīt pāragrus secinājumus par to, ka tēvu vecums ietekmē bērnu turpmāko dzīvi, jo testos piedalījās bērni tikai līdz septiņu gadu vecumam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu