Veciem cilvēkiem un maziem bērniem odu kodumi ir bīstami

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Odi kož nežēlīgi
Ārsti novērojuši pacientu pieplūdumu, kuri sūdzas par alerģisku reakciju no odu kodumiem. Salīdzinot ar citiem gadiem, šogad odu kodumi uz ķermeņa saglabājas ilgāk, iekaist, nereti ap koduma vietu veidojas pietūkums, portālu «Apollo» informēja Zaiga Barvida, «Mēness aptieka» Sabiedriskās attiecības.

Ģimenes ārste, pediatre Ilze Kalna-Danenberga par šī gada praksi: «Visneaizsargātākie ir mazi bērni un veci cilvēki. Kodumi ir bīstami viņu veselībai, jo šajās vecuma grupās ir vājāka imunitāte un oda kodums daudz biežāk rada alerģiskas izpausmes». Ārste teic, ka pēc brīvdienām - pirmdienās un otrdienās - no desmit bērniem vismaz trīs ierodas pēc palīdzības pēc odu kodumiem.

Pirmā palīdzība
Pirmā palīdzība pēc koduma ir vienkāršas ūdens kompreses, kas palīdzēs tikt galā ar koduma vietas niezi. Lai mazinātu alerģisko reakciju, ieteicams lietot pretalerģiskos līdzekļus - tavegilu, suprastīnu. Ja odu kodumu radītās pumpas nepāriet trīs dienu laikā, ja bērnam pēc odu vai citu insektu kodumiem parādās temperatūra, kodumu vietas iekaist, rodas sastrutojumi, noteikti ir jāmeklē mediķu palīdzība.

Profilakse
Pastiprināti aizsargāsim sevi. Tas nozīmē darīt visu, lai izvairītos no odu kodieniem. Obligāti, pirms došanās ārā, ir jāiegādājas un jālieto pretodu līdzekļi. Tie ir pieejami daudz un dažādi un katrs izvēlas sev piemērotāko. «Mēness aptieka» farmaceitu pieredze liecina, ka bieži cilvēki vadās pēc cenas, iegādājot pretodu līdzekļus, bet nepainteresējas par tā sastāvu. Cilvēkiem, kuriem ir paaugstināta jūtība, vajadzētu lietot dabīgākas izcelsmes pretodu līdzekļus. Tāds ir preperāts «Odiņš», kura sastāvā ir augu eļļa, dižegļu eļļa, eikaliptu, krustnagliņu un piparmētru eļļas. Pieaugušiem, kuriem nav veselības problēmu, piemēroti būs arī parastie izsmidzināmie līdzekļi, kā piemēram, «Diffusil».

Ārstiem un farmaceitiem nav informācijas par to, kurš no līdzekļiem ir efektīvākais, jo netiek veiktas šo līdzekļu lietderības pārbaudes.

Pediatre iesaka arī vienkāršu profilakses līdzekli tiem, kuriem jau iepriekš ir novērota alerģiska reakcija uz odu kodumiem. Aptuveni nedēļu pirms ieteicams lietot jau minētos pretalerģijas līdzekļus, tas mazinās organisma nepatīkamo reakciju uz odu kodumiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu