«Vecpilsētas māju stāsti» Cēsu pilsētas svētkos

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

Šī gada 2.jūnijā, kad Cēsīs tiks svinēti pilsētas svētki, cēsniekus un pasākuma viesus ciemos atkal gaidīs senie pilsētas nami. Projekta «Vecpilsētas māju stāsti» ietvaros šogad apmeklētāji varēs iepazīties ar septiņu namu stāstiem par to kādreizējiem saimniekiem un seniem notikumiem, kas reiz virmojuši cēsnieku prātos.

Pirmo reizi projekts «Vecpilsētas namu stāsti» tika īstenots pagājušajā gadā, ar mērķi pievērst uzmanību šīs Cēsu pilsētas daļas attīstībai un aktualizēt to kā pilsētai būtisku kultūrvēsturiskā mantojuma daļu. Tas guva lielu cēsnieku un svētku viesu atsaucību, tāpēc šogad apmeklētājiem tiks piedāvāti ne tikai dienas, bet arī nakts stāsti.

Visas dienas garumā Cēsu pilsētas svētku viesi un dalībnieki tiek laipni aicināti iegriezties izslavētajā viesnīcā «Baltischer Hof» (Rīgas iela 21) un iepazīties ar kādreizējo viesnīcas saimnieku – Pētersonu ģimenes stāstu. Apmeklējot «V.Rumpīša manufaktūras preču tirgotavu» Cēsu Vēstures un mākslas muzeja atklātajā krājumā (Rīgas iela 23), varēs apskatīt senus priekšmetus un darbarīkus, uzzināt šo to par spodrgludināšanu un iemēģināt roku rakstīšanā ar rakstāmmašīnu. «Princešu nama» (Rīgas iela 47) romantiskajā un zaļajā iekšpagalmiņā varēs nesteidzīgi baudīt pasaku stāstu par īstām, kādreiz tur dzīvojušām princesēm. Savukārt pāri ielai esošajā «Doktora Adolfi namā» (Lielā Līvu iela 1) viesus uz tasi tējas mīļi gaidīs mājas tagadējā saimniece. Mazliet paejoties pa Kalēju ielu, ikviens aicināts iegriezties «Andersona foto ateljē» (L.Kalēju iela 5a), kur reiz saimniekojis Cēsu pilsētas pirmais fotogrāfs Kārlis Andersons, namā varēs aplūkot meistara uzņemtās cēsnieku portrejas un «landšaftes». Bet «Bīdenrota namā» (L.Katrīnas iela 19) uzzināsiet, kādus noslēpumus glabā mājas pagraba velves.
 
«Vecpilsētas māju nakts stāsti» skanēs laikā no pl. 23:00 līdz 01:00. Cēsnieki un pilsētas svētku viesi varēs iepazīties ar dažādām ainām iz viesnīcas «Baltischer Hof» saviesīgās dzīves. «Ķīniešu namiņa» kafejnīcā Rožu laukumā varēs ne tikai klausīties namiņa stāstu, bet arī vērot senās Cēsis vecākajās kino hronikās.

Projektu «Vecpilsētas māju stāsti» organizē tā iniciatīvas grupa sadarbībā ar biedrību «Culturelab». Projektu finansiāli atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds un Vidzemes plānošanas reģions, Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs. Projekta īstenošanā iesaistījušies arī Cēsu pilsētas iedzīvotāji, vietējie uzņēmēji un pašvaldības pārstāvji, lai kopā radītu svētkus sev un citiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu