Vecrīgā darbosies Viduslaiku Hanzas tirgus (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas svētki šogad veltīti Rīgai- Hanzas pilsētai. Prestižajā tirgotāju savienībā Rīga iestājas 1282. gadā un Hanzas laikā uzņem savā ostā 300 kuģus. Viduslaiku varenajai Hanzas savienībai mūsdienās vairāk ir simboliska nozīme, vienojot savienības partnerības pilsētas kultūrvēsturiskā kontekstā.

Šī gada augustā Rīgas ostā piestājis tūkstošais kruīza kuģis, atvedot un aizvedot mājās tūristus no visām pasaules malām, kas atgriežoties stāstīs par Rīgā ieraudzīto, tāpat kā reiz Hanzas kuģotāji.

Rīgas svētkos 18. un 19. augustā rīkotāji piedāvā Hanzas tirgu Rātslaukumā ar piecu Latvijas un astoņu ārvalstu Hanzas pilsētu delegāciju piedalīšanos, kas rīdziniekus un viesus iepazīstinās ar spilgtākajām un raksturīgākajām Hanzas pilsētu kultūras, lietišķās mākslas un sadzīves tradīcijām. Svētki iecerēti viduslaiku gaisotnē, lai apmeklētāji varētu iejusties senās Rīgas tirgus laukuma atmosfērā. No 12.00 līdz 18.00 abas svētku dienas atvērtas Hanzas savienības pilsētu prezentācijas teltis. Rīgā viesosies delegācijas no Rostokas, Tallinas, Tartu, Kauņas, Veļikijnovgorodas, Valmieras, Kokneses, Straupes, Limbažiem un Ventspils. Apmeklētājiem tiks sniegta iespēja iepazīt Hanzas savienības pilsētu vēsturi, novērtēt labākos amatnieku darbus, kā arī baudīt katrai pilsētai raksturīgākos kulinārijas un konditorejas izstrādājumus.

Uz Rātslaukuma viduslaiku tirgus skatuves notiks īpaša Hanzas pilsētu kultūras programma, kurā piedalīsies Rīgas mākslinieki un viesi. Koncertprogramma paredzēta īdz pat vakaram; 18. augustā no 12.00 līdz 23.00, bet 19. augustā no 12.00 līdz 21.00. Programmu atklās senās mūzikas ansamblis William Byrd Consort Andra Veismaņa vadībā, ar Trīs Hanzas pilsētu – Rīgas, Kēnigsbergas un Dancigas 16. un 17.gs. mūziku. Lībiešu, latgaļu un vidzemnieku dziesmas un dejas, izdancinot un izdziedāt arī publiku aicinās Latviešu etno grupa Kristīnes Puriņas-Kārkles vadībā. Mīmi izspēlēs viduslaiku mistērijas. Seno operu ārijas dziedās operas solisti Evija Martinsone un Viesturs Jansons.

Marionešu teātra aktieri ar lellēm izdzīvos kaislības no skaisto rīdzinieču mīlas dēkām 18. gadsimtā, Liepājas ceļojošais cirks uzjautrinās un pārsteigs publiku ar viduslaiku cirka numuriem, īsti bruņinieki rādīs viduslaiku bruņojumu, tērpus un cīņas māku. Rīgas amatierkori, dejotāji, solistu trio un orķestris atskaņos un izdejos vokāli instrumentālo cildinājumu savai pilsētai, pirmatskaņojumu Oda Rīgai. Dzejnieka Bazilija Plīnija 16.gadsimtā rakstītās slavas dziesmas Rīgai skaņās ietērpis komponists Imants Mežaraups. Uz Hanzas skatuves redzēsim viesmāksliniekus no Rostokas, senās mūzikas ansambli Hansanova no Lietuvas, folkloristus no Krievijas un Baltkrievijas.

Svinīga un krāšņa Rātslaukumā paredzēta Vecrīgas Hanzas tirgus vakara programma. Sestdien, 18. augustā, sekojot latviešu etnogrāfiskajām tradīcijām līdz 17. gs. un stilizētai galma deju mūzikai, Uģa Prauliņa un Ivara Cinkusa kopdarbs Opera Ficta aicinās ieklausīties Rīgas svētku viesus īpašā priekšnesumā.

Svētdien, 19. augustā, Apvienības Pulsa efekts un Fire Spirit unikālā uguns performance, kurā izmantoti ugunīgi rīki skaņas radīšanai un aizraujoši uguns žonglieru triki.

Pie Sv. Pētera baznīcas viduslaiku tirgū senās amatu prasmes rādīs amatnieki no Igaunijas, Polijas, Baltkrievijas un Latvijas, bet mūsdienu amatnieku tirgus būs atvērts 18.augustā, Doma laukumā no 10.00 līdz 22. 00.

Rīgas Svētku kulminācija- Daugavmalā, 11. novembra krastmalā, ar Uģa Prauliņa dziesmu cikla RĪGA, MANA BALTĀ RĪGA pirmo publisko atskaņojumu un svētku uguņošanu.

Sabiedriskais transports svētku dienās Rīgā bez maksas.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu