Veiktajās kratīšanās Neo lietā pārkāpumus nesaskata

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Valsts policijas Iekšējās drošības birojs ir pabeidzis pārbaudi par policistu darbības likumību un pamatotību, īstenojot Ilmāra Poikāna aizturēšanu un veicot kratīšanu Latvijas Televīzijas raidījuma «De facto» žurnālistes Ilzes Naglas dzīvesvietā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) datu noplūdes lietā. Policija nekādus pārkāpumus policistu rīcībā nesaskata.

To aģentūrai LETA pastāstīja Valsts policijas (VP) preses pārstāvis Aigars Bērziņš.

Kā ziņots, par nereģistrētās organizācijas «Ceturtās atmodas tautas armija» (4ATA) aktivitātēm publiski kļuva zināms 2010.gada 14.februārī, kad Latvijas Televīzijas raidījums «De facto» paziņoja, ka no EDS noplūduši 7,4 miljoni dokumentu. Kopš tā laika 4ATA publiskoja informāciju par atalgojumu dažādās valsts un pašvaldību institūcijās. Kriminālprocesa izmeklēšana par šīs informācijas noplūdi veic VP.

Aprīļa vidū «De facto» vēstīja, ka 4ATA izbeigusi savas publiskās aktivitātes. Neo licis noprast, ka viņa «atgriešanās» varētu notikt rudenī, pirms Saeimas vēlēšanām, jo «jāņem vērā arī vidējais cilvēka atmiņas ilgums Latvijā - trīs mēneši».

Tomēr rudeni Neo sagaidīt neizdevās - 11.maijā ap plkst.22 savā darbavietā aizturēts LU Matemātikas un informātikas institūta Mākslīgā intelekta laboratorijas pētnieks Poikāns, kuru policija uzskata par Neo, kas iesaistīts VID datu nopludināšanās un publiskošanā. Vienlaikus tika veikta kratīšana sešās dažādās vietās, tostarp žurnālistes Ilzes Naglas dzīvesvietā, kas izraisīja ļoti plašu rezonansi, jo radīja bažas par žurnālistu vārda brīvības ierobežojumiem.

Ekonomikas policijas pārvaldē (EPP) kriminālprocess tika sākts šā gada 11.februārī pēc Krimināllikuma 244.panta 2.daļas - par tādas ierīces (arī datorprogrammas) neatļautu izgatavošanu, pielāgošanu izmantošanai, realizēšanu, izplatīšanu vai glabāšanu, kura paredzēta automatizētas datu apstrādes sistēmas resursu ietekmēšanai nolūkā izdarīt noziedzīgu nodarījumu, ja šīs darbības izraisījušas smagas sekas. Minētais likuma pants kā sodu paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem vai naudas sodu līdz 200 minimālajām mēnešalgām.

Process sākts arī pēc Krimināllikuma 145.panta - par sveša personiska noslēpuma tīšu izpaušanu, ja to izdarījusi persona, kam pēc sava amata vai nodarbošanās jāglabā slepenībā tai uzticētās vai zināmas kļuvušas ziņas. Šis likuma pants paredz soda sankciju - arestu vai piespiedu darbu, vai naudas sodu līdz 20 minimālajām mēnešalgām.

Kā jūnijā teica VP priekšnieks ģenerālis Valdis Voins, VID datu noplūdes jeb tā dēvētajā Neo lietā turpinās ekspertīzes, kas turpināsies vismaz pāris mēnešus. Voins stāstīja, ka tiekot veiktas ļoti sarežģītas tehniskās ekspertīzes, kas prasa ilgāku laiku.

Kopumā šajā lietā joprojām ir viena aizdomās turamā persona - Poikāns, lai arī sākotnēji no tiesībsargājošo iestāžu puses tika doti mājieni, ka šajā lietā varot mainīties Naglas statuss, kura pašlaik ir lieciniece.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu