Vēlētāju komiteja: Krimas referenduma gaitā notikuši neskaitāmi pārkāpumi (122)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Svētdien Krievijas okupētajā Krimas pussalā notikušā referenduma gaitā bijuši neskaitāmi pārkāpumi un to nevar uzskatīt pilsoņu patiesu gribas izpausmi, paziņojis Ukrainas Vēlētāju komitejas Krimas nodaļas priekšnieks Andrijs Krisko.

Galvenā falsifikāciju shēma bijusi vienkāršotā procedūra, kādā cilvēki referenduma dienā balsošanas iecirkņos iekļauti papildu sarakstos. Cilvēku skaits, kas šādā veidā iekļauts sarakstos dažos iecirkņos bijis «anomāls».

Eksperts pieļauj, ka pēc balsošanas vienā iecirknī cilvēki, izmantojot to pašu procedūru, varējuši nobalsot citā.

«Nav izslēgts, ka balsojuši arī Krievijas pilsoņi ar Krievijas pasēm. Tāda informācija tika saņemta no vairākiem avotiem. Mēs pieņemam, ka balsošana notika arī ar «mirušo dvēseļu» palīdzību, jo šie saraksti ir ļoti veci un nav precizēti. Vienā iecirknī izmantoti 1999.gada saraksti,» norādīja komitejas pārstāvis.

Novērotāju vidū nav bijuši tādu organizāciju pārstāvji, kas būtu pelnījuši uzticību, sacīja Krisko.

Ukrainai piederošajā Krimas pussalā, kuru kopš 28.februāra okupējusi Krievija, svētdien notika referendums par pievienošanos Krievijai.

Ukrainas valdība un starptautiskā sabiedrība referendumu, kas notika Krievijas militārās okupācijas apstākļos, uzskata par nelikumīgu. Krimas tatāri, kas sastāda 12-15% no pussalas iedzīvotājiem, referendumu boikotēja.

Kā paziņojusi referenduma rīkošanas komisija, apkopojot biļetenus no 75% balsošanas iecirkņu, 95,7% balsotāju atbalstījuši Krimas pievienošanu Krievijai.

Komentāri (122)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu