Venēcieši balso par atdalīšanos no Itālijas (58)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Venēcieši un Venēcijas reģiona iedzīvotāji šonedēļ piedalās tīmekļa balsojumā par atdalīšanos no Itālijas un savas valsts izveidošanu.

Tīmeklī notiekošais balsojums nav juridiski saistošs, taču tā mērķis ir nodrošināt atbalstu likumprojektam, kurā būtu aicināts izsludināt referendumu par Venēcijas reģiona atdalīšanos no Itālijas.

Venēcijas neatkarības atbalstītāji vēlas nodibināt Venēcijas Republiku.

Tīmekļa balsojumu organizē partija «Indipendenza Veneta», kas iestājas par reģiona neatkarību. Partija ir neapmierināta ar valdības nespēju izskaust korupciju un aizsargāt itāļus no recesijas ietekmes.

«Mēs vairs nevēlamies piederēt pie valsts, kas nonākusi pie sienas. Nekas vairs nestrādā,» norāda partijas pārstāve Nikola Gardīna. «Itāliju grauj milzīgs valsts parāds, tūkstošiem uzņēmumu ir beiguši savu darbību, mēs jau vairs nespējam saskaitīt, cik cilvēku Venēcijā ir veikuši pašnāvību.»

Venēcijas reģions Romai nodokļos maksā aptuveni 71 miljardu eiro, un tas ir par 21 miljardu eiro vairāk, nekā tas saņem investīcijās un pakalpojumos.

Jaunākās sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka no 3,8 miljoniem reģiona vēlētāju aptuveni 60% atbalsta neatkarību.

Lai gan izskanējis viedoklis, ka Venēcijas atdalīšanās no Itālijas varētu būt neleģitīma, Venēcijas reģiona valdības premjers Luka Zaija norādījis, ka šādu iespēju paredz starptautiskās tiesības.

Viņš arī atklājis, ka venēcieši ar lielu interesi sekos līdzi neatkarības centieniem Skotijā un Katalonijā.

«Ja Barselona iegūs neatkarību, Venēcija varētu pieņemt šo pašu metodi un izdarīt to pašu. Mēs esam pieklājīgi pieklauvējuši uz federālisma durvīm, taču tās neatvērās. Tagad mēs izlauzīsim šīs durvis,» viņš solījis.

Balsojumā, kas šonedēļ norisinās tīmekļa vietnē «plebiscito.eu», Venēcijas reģiona iedzīvotājiem jautāts - ja tiktu izveidota jauna republika, vai viņi vēlētos saglabāt eiro un būt Eiropas Savienībā (ES) un NATO.

Tīmekļa balsojums sākās svētdien un turpināsies līdz piektdienai. Tā rīkotāji prognozē, ka tajā varētu piedalīties ap diviem miljoniem cilvēku.

Komentāri (58)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu