Veselīgs uzturs – tikai ar taukiem (48)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: reklāmas foto

Nav taisnība, ka no uztura pilnībā izslēdzot taukus, iespējams saglabāt labu veselību. Tauki spēlē svarīgu lomu mūsu organismā – tie nodrošina vielmaiņu, vitamīnu, hormonu ražošanu un smadzeņu darbību. Svarīgākais ir jautājums – kādus taukus ēdam?

Speciālistu vidū joprojām notiek asas diskusijas par ikdienas uzturā lietoto tauku izcelsmi un to īpašībām. Daļa apgalvo, ka ēst ceptas olas ar speķi nav noziegums, taču pasaules veselības organizācija sagatavojusi speciālas tauku lietošanas rekomendācijas. Aptaukošanās, sirds un asinsvadu slimības, diabēts un citas gandrīz par epidēmiju kļuvušās slimības mudina pasaules ārstus apvienot spēkus, lai cīnotos pret neveselīga un trekna uztura lietošanu.

Šķiet, ka mediķu norādes nepārsniegt dienā rekomendējamo kaloriju normu ir viegli īstenojamas. Tikai jāaprēķina, cik kalorijas saņemam ar uzturu brokastīs, pusdienās un vakariņās, un turpinām dzīvot nesatraucoties par savu veselību. Nekā tamlīdzīga!

Speciālisti rekomendē enerģiju gūt no dažādiem avotiem. Taukiem jāveido aptuveni 30% no mūsu ikdienas pārtikas devas, olbaltumvielām - 15%, ogļhidrātiem – 55%. Olbaltumvielas kopā ar taukiem un ogļhidrātiem veido cilvēkam visvairāk nepieciešamo vielu kopumu.

Tauki ir dažādi

Tauki ir neatdalāma veselīga un sabalansēta uztura sastāvdaļa. Cilvēkam dienā ar uzturu būtu jāuzņem 70 grami tauku. Šoreiz mums jāsaskaita visi tauki, kurus apēdam dažādā veidā – ar zupu, sviestmaizi, krējumu, eļļu, kotleti vai virtuļiem. Sarēķinot kopā dienas laikā uzņemto tauku daudzumu, noskaidrosim, ka saņemam krietni vairāk nekā 2 ēdamkarotes tauku dienā. Lūk, no tā arī rodas liekais svars!

Uztura speciālisti uzsver, ka no šiem 70 gramiem tauku tikai trešdaļu var veidot «sliktie“ tauki, bet divām trešdaļām būtu jāsastāv no «labajiem“ taukiem. Par «sliktajiem“ taukiem ārsti dēvē dzīvnieku izcelsmes taukus, jo tie palielina holesterīna daudzumu asinīs. Par «labajiem“ taukiem uzskata augu eļļas, uz to bāzes izgatavotus produktus (piem., margarīnu), zivīs, dažādās sēklās esošos taukusu.t.t. Šāda veida tauki palīdz organismam saņemt lietderīgās taukskābes – omega-3 un omega-6, augu sterīnus un citas vielas, kas ir svarīgas mūsu imunitātei, sirdij, asinsritei, ādas, matu skaistumam, redzei u.t.t.

«Labos“ taukus mūsu organismam jāsaņem ar uzturu, jo tikai treknā vidē organisms iegūst noteiktos vitamīnus. Tauki ir nepieciešami vielmaiņai un citiem vitāli svarīgiem organisma procesiem. Tāpēc visiem, kuri vēlas pavasarī atbrīvoties no liekajiem kilogramiemārsti iesaka pilnībā neatteikties no taukiem, bet dzīvnieku taukus nomainīt ar augu izcelsmes taukiem. Tieši tādā veidā organisms saņems nepieciešamās uzturvielas, kas ir svarīgas arī skaistumam un veselībai.

Lietderīgas vielas var saņemt ar margarīnu

Ikdienas uzturā izvairīties no dzīvnieku taukiem nav nemaz tik sarežģīti. Taukus pannā nepieciešams nomainīt ar eļļu, sviestu uz sviestmaizes – ar kvalitatīvu margarīnu, krējumu salātos – ar eļļu u.t.t. Tam nepieciešams pievērst vairāk uzmanības un censties atrast jaunus ierastā uztura risinājumus.

Viens no «liesāku brokastu vai vakariņu» iespējamajiem variantiem ir margarīns – tas tiek ražots no augu eļļas. Mūsdienu ražošanas tehnoloģijas nodrošina to, ka margarīns saglabā labās eļļas īpašības un vielas, un saskaņā ar uztura speciālistu rekomendācijām, tas ir bagātināts ar A, D un E vitamīniem. Margarīnā ir «labie tauki», jo tie sniedz veselībai tik nepieciešamās omega-3 un omega-6 taukskābes.

Apēdot četras maizes šķēles ar piemēram, margarīnu «Rama», saņemam aptuveni 20-30 %«labos“ taukus un vitamīnu A, D, E dienas normu. Vitamīns A ir nepieciešams mūsu acīm, vitamīns D – kauliem, muskuļiem un zobiem, vitamīns E – veselām šūnām un sirdij.

Margarīna «Rama» ražotāji produktam pievienojuši uztira speciālistu rekomendēto nepieciešamo vitamīnu normu. Nav noslēpums, ka ikdienas steigas dēļ cilvēki izvēlas arī neveselīgu un uzturvielām nepietiekamu pārtiku. Tādēļ nereti cilvēki spiesti meklēt veidus, kā parūpēties par savu veselību, - lietot uztura bagātinātājus, dzert zivju eļļu un mainīt ēšanas ieradumus, izvēloties veselīgākus produktus.

* Šis ir apmaksāts reklāmas raksts

Komentāri (48)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu