Vēstniecība Īrijā saņēmusi piecus iesniegumus par mēģinājumiem iesaistīt fiktīvās laulībās

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas vēstniecībā Īrijā ar rakstiskiem iesniegumiem par mēģinājumiem iesaistīt fiktīvās laulībās un prostitūcijā ir vērsušās piecas mūsu valsts iedzīvotājas, taču šādu gadījumu ir vairāk.

Papildus jau minētajiem iesniegumiem vēstniecība ir saņēmusi vairākus telefona zvanus gan no pašām pilsonēm, gan Īrijas policijas, aģentūru LETA informēja vēstniecības pirmā sekretāre Jeļena Lobzova.

Vēstniecības pārstāve skaidroja, ka gadījumos, kad sievietes vērsušās policijā ar iesniegumiem, šos gadījumus izmeklē Īrijas policija un par vēstniecības rīcībā esošajiem faktiem tiek informēta arī Latvijas policija.

Diemžēl ne visas sievietes ir gatavas sadarboties ar policiju, dažas pat vēlāk atsauc savus iesniegumus, turklāt ne visas dod piekrišanu informēt Latvijas vēstniecību par izmeklēšanu, līdz ar to mūsu valsts pārstāvniecībai nav precīzas informācijas par ierosināto lietu skaitu, skaidroja Lobzova.

Parasti publiskajos portālos meitenēm tiek piedāvāts darbs Īrijā, nereti arī atklāti tiek izteikti piedāvājumi noslēgt fiktīvas laulības par samaksu. Par aprēķinu laulību noslēgšanu parasti pilsones vēstniecībai neziņo, lai gan Latvijas Iedzīvotāju reģistra likumā ir paredzēts pienākums Latvijas pilsoņiem ziņot par ārvalstīs noslēgtajām laulībām.

Vēstniecībai parasti sūdzas par to, ka tiek solīts darbs, taču, ierodoties Īrijā, tiek vilcināts laiks, tādējādi veidojas lieli parādi par mājvietas īri. Vēlāk sievietes tiek dzītas izmisumā, draudot ar cietumu par nenomaksātiem rēķiniem.

Rezultātā kā vienīgais samilzušo problēmu risinājums tiek piedāvāts strādāt par prostitūtām vai stāties fiktīvajās laulībās ar trešo valstu pilsoņiem. Lobzova pat minēja gadījumus, kad «nervu nomierināšanai» sievietēm tiek piedāvātas narkotikas.

Pēc vēstniecības rīcībā esošās informācijas, ik mēnesi Īrijā ierodas vairāk nekā 100 darba meklētāju no Latvijas. Vēlāk daudzi no viņiem, neatrodot darbu, vēršas pārstāvniecībā, lūdzot palīdzību, lai atgrieztos mājās.

LETA jau ziņoja, ka Latvijas vēstniecība Dublinā aicina rūpīgi izvērtēt interneta vidē publicētos darba piedāvājumus Īrijā, kas sākotnēji var izskatīties vilinoši.

Vēstniecība aizvien vairāk no Latvijas pilsonēm saņem iesniegumus, ka viņām darba iegūšanai likts precēties ar trešo valstu pilsoņiem, kā arī piedāvāts nodarboties ar prostitūciju.

www.draugiem.lv

Vēstniecība uzsver: šobrīd bezdarba līmenis Īrijā ir ļoti augsts, sasniedzot 11,6%, tādēļ darbu valstī atrast ir ārkārtīgi grūti.

Ja, uzturoties Īrijā, ir konstatēts, ka solītā darba vietā tiek piedāvāts stāties fiktīvā laulībā vai nodarboties ar prostitūciju, vēstniecība aicina par šo faktu nekavējoties informēt Īrijas policiju, zvanot pa tālruni 999 vai 112, tālruni 189 061 071 0 vai uz policijas uzticības tālruni 180 066 611 1. Nepieciešamības gadījumā Īrijas policija nodrošina tulku.

Savukārt vardarbības upuri var vērsties nevalstiskajā organizācijā «Ruhama», zvanot pa tālruni 183 602 92, kas sniedz atbalstu sievietēm, kā arī aicināti informēt vēstniecību Īrijā, zvanot pa tālruni 142 833 20.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu