VID: Jaunās prasības kases aparātiem un to ieviešanas izmaksas tiek pārspīlētas (19)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) sniedz neprecīzu informāciju par jaunajām prasībām kases aparātiem, tāpat arī pārspīlē to ieviešanas izmaksas, informē Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Jau ziņots, ka LTA vakar informēja, ka uzņēmējus satraukuši jaunie Ministru kabineta (MK) noteikumi par hibrīda kases aparātiem un kases sistēmām, kas ir dārgas un tām nepieciešams stabils ātrgaitas internets. MK noteikumi uzliek neadekvātu finansiālo slogu maziem un vidējiem uzņēmumiem, uzskata LTA.

LTA lūdz Ministru prezidentei neparakstīt un nevirzīt publicēšanai MK jaunās prasības - «Nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu tehniskās prasības» un «Nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas kārtība» -, bet nosūtīt Ekonomikas ministrijai tos finansiālās ietekmes izvērtēšanai.

VID norāda, ka 2014.gada 11.februāra MK sēdē izskatītie noteikumi «Nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu tehniskās prasības» un «Nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas kārtība» neparedz tādu kases aparātu tehnisko prasību ieviešanu, kādas piemin LTA.

Attiecībā uz LTA apgalvojumu, ka «prasības paredz kases aparātu darbību tiešsaistē, bet visā Latvijas teritorijā stabila ātrgaitas interneta pieejamība diemžēl nav nodrošināta», VID skaidro, ka minētajos MK noteikumos nav paredzēta šāda būtiska tehniskā prasība par kases aparātu darbības nodrošināšanu tiešsaistē, jo arī VID ir ņēmis vērā, ka šādas prasības nodrošināšanai nodokļu maksātājiem būtu nepieciešami ievērojami finanšu ieguldījumi.

Diemžēl LTA arī nav ņēmusi vērā, ka virkne kases sistēmu - datorizētos kases aparātus - ir tikai jāpielāgo, pilnveidojot to programmatūru, norāda VID.

Tiem nodokļu maksātājiem, kuri jau patlaban izmanto kases aparātus vai kases sistēmas ar elektronisko kontrollenti, ieviešot jaunās prasības, izmaksas būs mazākas nekā kases sistēmām ar papīra kontrollenti, jo elektroniskā kontrollente jau pašlaik par 90% gadījumu atbilst jaunajām tehniskajām prasībām, skaidro VID.

Šajā gadījumā galvenās izmaksas būs saistītas tikai ar programmatūras papildināšanu - «Hash SHA-1» kontrollentes (elektroniskais paraksts čekam) iestrādāšanu atbilstoši «PUB 180-4» standartam, kontroles datu saglabāšanu, elektroniskās kontrollentes iestrādāšanu tām kases sistēmām, kurās šobrīd tiek izmantota papīra kontrollente. Kases sistēmām paredzēta arī rezerves kopijas veidošana, kuru var nodrošināt, piemēram, izmantojot ārējo cieto disku, norāda VID.

Mūsdienu kases sistēmām un datorizētiem kases aparātiem programmatūru var papildināt līdzīgi kā datoram - instalējot jaunas programmas versijas un tamlīdzīgi, skaidro VID. Tādējādi nav nepieciešams mainīt monitorus, tastatūras vai skārienjūtīgos ekrānus, naudas lādes, procesorus, operatīvas atmiņas, mātes plates vai datu nesējus.

VID vērš uzmanību, ka jaunie MK noteikumi paredz arī vairākus atvieglojumus kases sistēmu izmantošanā, proti, kases sistēmas vairs nav jāaprīko ar fiskālo atmiņas bloku, bet tā vietā jālieto energoneatkarīgā atmiņa reģistrētās darījumu kopsummas saglabāšanai. Patlaban kases sistēmās lietotie fiskālās atmiņas bloki ir daudz dārgāki par noteikumu projektā aprakstīto energoneatkarīgo atmiņas veidu. Turklāt kases sistēmas vairs nebūs jāplombē.

Jaunie MK noteikumi arī neparedz, ka, reģistrējot VID jaunu kases aparātu, kases sistēmu, specializēto ierīci vai iekārtu, apkalpojošajam dienestam ir jāiesniedz aizpildīta anketa par šo elektronisko ierīču tehniskajām iespējām un detalizētu atbilstību tehniskajām prasībām. Tā vietā apkalpojošajam dienestam būs tikai jāiesniedz VID apliecinājums, ka reģistrējamais kases aparāts, hibrīda kases aparāts, kases sistēma, specializētā ierīce vai iekārta atbilst normatīvajos aktos noteiktajām tehniskajām prasībām.

Papildus VID atgādina, ka gadījumā, ja uzņēmuma veikto preču piegāžu un/vai sniegto pakalpojumu kopējā vērtība iepriekšējo 12 mēnešu laikā ir mazāka par 200 000 eiro, tad varēs lietot kases aparātu ar tieši tādām pašām prasībām, kādas tās ir šobrīd, jo kases aparātu tehniskās prasības netiek mainītas. Savukārt, ja uzņēmuma ieņēmumi iepriekšējo 12 mēnešu laikā ir virs 200 000 eiro, bet nepārsniedz 1 500 000 eiro, tad būs jālieto hibrīda kases aparāts, kas ir tehnoloģiski spējīgāka iekārta par vienkāršu kases aparātu, vai arī kases sistēma.

Tikai gadījumā, ja uzņēmuma ieņēmumi iepriekšējo 12 mēnešu laikā pārsniedz 1 500 000 eiro, tad komersants drīkstēs lietot tikai kases sistēmu.

Izņēmums ir ielu tirdzniecība, kur varēs lietot vienkāršu kases aparātu ar jau patlaban spēkā esošajām prasībām, ja uzņēmuma ieņēmumi konkrēti ielu tirdzniecības vietās iepriekšējo 12 mēnešu laikā nepārsniedz 150 000 eiro.

VID norāda, ka jauno MK noteikumu mērķis ir mazināt ievērojamo ēnu ekonomikas apjomu mazumtirdzniecībā, paredzot stingrākas tehniskās prasības kases aprātiem un kases sistēmām, lai mazinātu pieaugošo tendenci veikt nelikumīgu iejaukšanos kases aprātu un kases sistēmu darbībā ar mērķi slēpt gūtos ienākumus un mazināt valsts budžetā maksājamo nodokļu apmēru. Tajos paredzētās tehniskās prasības stāsies spēkā 2015.gada 1.jūlijā.

Komentāri (19)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu