VID negrasās pastiprināti tvarstīt dzīvokļu izīrētājus, kas nemaksā nodokļus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Valsts ieņēmumu dienests (VID) neplāno īpašus papildu kontroles pasākumus tiem dzīvokļu izīrētājiem, kuri nemaksā nodokļus, aģentūrai LETA sacīja VID Sabiedrisko attiecību daļā.

LETA jau ziņoja, ka, spriežot par ēnu ekonomikas apkarošanu, Saeimas Nodokļu politikas apakškomisijas deputāti februāra vidū mudināja VID pievērst vairāk uzmanības dzīvokļu izīrētājiem, kuri nepilda nodokļu nomaksas pienākumu un nesamaksā nodokļus par dzīvokļu izīrēšanu.

VID norāda, ka viena no dienesta darbības prioritātēm ir preventīvais un nodokļu kontroles darbs ar personām, kuras, pēc VID rīcībā esošās informācijas, veic nereģistrētu saimniecisko darbību vai nedeklarē visus ienākumus, kas gūti saimnieciskās darbības rezultātā.

Par fiziskās personas saimniecisko darbību ir uzskatāma jebkura darbība, kas vērsta uz preču ražošanu, darbu izpildi, tirdzniecību un pakalpojumu sniegšanu par atlīdzību, un tā ietver arī ar uzņēmuma līguma izpildi saistīto darbību, profesionālo darbību, nekustamā īpašuma apsaimniekošanu, komercaģenta, māklera un individuālā komersanta darbību, kā arī fiziskās personas īpašumā esoša individuālā uzņēmuma - arī zemnieka un zvejnieka saimniecības - darbību.

Kā saimniecisko darbību fiziskās personas darbību var kvalificēt, ja darījumi ir regulāri un sistemātiski - trīs un vairāk darījumi vienā taksācijas periodā vai pieci un vairāk darījumi trijos taksācijas periodos, ieņēmumi no darījumiem pārsniedz 10 000 latu un vairāk vienā taksācijas gadā, izņemot ienākumus no fiziskai personai personīgajai lietošanai paredzētas mantas pārdošanas vai ienākumus no kapitāla pieauguma, kā arī šo darījumu ekonomiskā būtība vai personas īpašumā esošo lietu apjoms norāda uz sistemātisku darbību ar mērķi gūt atlīdzību.

Arī mājokļa - ja tā nav personas vienīgā deklarētā dzīvesvieta - vai vairāku mājokļu izīrēšana pret atlīdzību ir uzskatāma par fiziskas personas saimniecisko darbību, kas jādeklarē VID un no kura jānomaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis 25% apmērā.

VID jau šobrīd veic preventīvus pasākumus iespējamas nereģistrētas saimnieciskās darbības novēršanā, piemēram, pastiprinātu uzmanību darba procesā pievērš fiziskajām personām, kuras ievieto sludinājumus interneta resursos, reklamējot savu iespējamo saimniecisko darbību, analizē VID rīcībā esošo informāciju par personas uzrādītajiem ienākumiem un izdevumiem, to iespējamo nesakritību.

Atbilstoši analīzes rezultātiem, izvērtējot VID rīcībā esošo informāciju, tiek noteiktas veicamās nodokļu administrēšanas darbības, proti, sākotnēji VID sazinās ar personu, izskaidro un informē par nepieciešamību reģistrēt savu saimniecisko darbību VID, un aicina to darīt.

Ja šo preventīvo darbību ceļā fiziskā persona, tostarp nekustamā īpašuma izīrētāji, nereģistrējas kā saimnieciskās darbības veicējs, tad VID ieplāno nodokļu kontroles pasākumus, kas tiek veikti, balstoties uz datorizētās fizisko personu riska analīzes sistēmas «Rasa» rezultātiem.

«Rasas» mērķis ir pēc vienotiem riska kritērijiem, izmantojot VID informācijas sistēmās un citu iestāžu un organizāciju datu bāzēs uzkrāto informāciju, noteikt tās fiziskās personas, attiecībā uz kurām pastāv visaugstākais risks, ka nav deklarēti visi ienākumi un/vai nav nomaksāti nodokļi pilnā apjomā. Ar šīs sistēmas palīdzību ir iespējams identificēt arī tādas fiziskās personas, kuras veic saimniecisko darbību nereģistrējoties kā nodokļu maksātājas, tostarp, tos, kuri dzīvokļus izīrē, bet nav reģistrējušies kā saimnieciskās darbības veicēji.

Gadījumos, kad persona atsakās sadarboties ar VID un pildīt tai normatīvajos aktos noteiktās saistībās, VID piemēro sankcijas.

Par nereģistrēšanos nodokļu maksātāju reģistrā noteiktajos termiņos, par ziņu nesniegšanu, par nepareizu ziņu sniegšanu Administratīvo pārkāpumu kodekss paredz piemērot naudas sodu no 150 latiem līdz 250 latiem.

Augsta nodokļu nenomaksas riska gadījumā var tikt pieņemts lēmums veikt fiziskās personas auditu, norāda VID.

Turklāt pērnā gada decembrī veiktie grozījumi likumā «Par iedzīvotāju ienākuma nodokli», kas stājās spēkā šā gada 1.janvārī, paredz, ka ienākums no īpašuma, piemēram, īpašuma iznomāšanas, ja netiek veikta aktīva saimnieciskā darbība un netiek atzīti saimnieciskās darbības izdevumi, izņemot nekustamā īpašuma nodokļa maksājumus par attiecīgo nekustamo īpašumu, tiek pielīdzināts ienākumam no kapitāla un aplikts ar nodokli pēc 10% likmes.

Līdz ar to personai, kura kā savu saimnieciskās darbības veidu ir izvēlējusies izīrēt mājokli, nav obligāti jāreģistrējas VID kā saimnieciskās darbības veicējam.

Šajā gadījumā fiziskās personas pienākums saskaņā ar likuma «Par iedzīvotāju ienākuma nodokli» ir piecu darbdienu laikā no līguma noslēgšanas dienas, kā arī no līguma darbības izbeigšanās dienas informēt par to VID un nākamajā gadā no 1.marta līdz 1.jūnijam iesniegt VID iedzīvotāju gada ienākumu deklarāciju, iemaksājot valsts budžetā ienākuma nodokli 10% apmērā no gūtajiem ienākumiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu