VID pieķer puķu tirgotāju - nodokļu nemaksātāju

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Valsts ieņēmumu dienests (VID) kādā ziedu mazumtirdzniecības uzņēmumā konstatējis izvairīšanos no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) un no darbinieku atalgojuma nodokļu nomaksas aptuveni 10 000 latu apmērā, portālam «Apollo» pastāstīja VID Sabiedrisko attiecību daļā.

VID Nodokļu kontroles pārvaldes amatpersonas, 2012.gada martā veicot kontroles pasākumus kādā ziedu mazumtirdzniecības vietā Rīgā, konstatēja, ka uzņēmums jau 2011.gada vasarā ir izslēgts no pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistra, taču turpinājis gūt ienākumus un maksāt darbiniekiem algas, nesniedzot par to normatīvajos aktos noteikto informāciju VID un izvairoties no nodokļu nomaksas valsts budžetā.

VID inspektoru un uzņēmuma vadības sadarbības rezultātā VID ir iesniegts ziņojumus par sešiem darba ņēmējiem aprēķināto darba alga 14 300 latu apmērā un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām 5018 latu apmērā.

VID Nodokļu kontroles pārvaldes inspektori 2012.gada martā organizēja kontroles pasākumus vairākos tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas uzņēmumos ar mērķi ierobežot ieņēmumu nereģistrēšanu un darbaspēka nodarbināšanu bez darba līgumu noslēgšanas.

Veicot pārbaudi kādā ziedu mazumtirdzniecības veikalā, VID amatpersonu uzmanību piesaistīja fakts, ka tirdzniecības vietā nav elektroniskā kases aparāta (EKA) žurnāla un EKA čekā nav ieprogrammēta pievienotās vērtības nodokļa likme.

Vienlaikus pārbaudes laikā aptaujājot veikala pārdevējas, tika iegūta informācija par algas izmaksu.

Iegūtā informācija par algu izmaksu tika salīdzināta ar VID rīcībā esošo informāciju un konstatēts, ka veselu gadu – laikā no 2011.gada janvāra līdz 2012.gada janvārim - «Ziņojumu par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām no darba ņēmēju darba ienākumiem un iedzīvotāju ienākuma nodokli un uzņēmējdarbības riska valsts nodevu» - uzņēmums bija VID iesniedzis novēloti vai arī nebija iesniedzis vispār.

Tādējādi izveidojās situācija, ka par minēto laika periodu VID un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras rīcībā nebija informācijas par uzņēmuma darbiniekiem aprēķināto un izmaksāto darba algu un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām, kas nozīmē, ka par šo laika periodu apzināti netika maksāti nodokļi valsts budžetā.

Turpinot pārbaudi, tika konstatēts, ka uzņēmums jau kopš pērnā gada 12.jūlijā izslēgts no VID ar pievienotās vērtības apliekamo personu reģistra saistībā ar PVN deklarāciju neiesniegšanu.

Salīdzinot uzrādītos EKA žurnālus un VID rīcībā esošos datus, VID inspektori izvērtēja informāciju par uzņēmuma realizācijas ieņēmumiem. Pārbaudē konstatēts, ka divu no trim uzņēmuma elektronisko kases aparātu realizācijas ieņēmumi (atbilstoši elektronisko kases aparātu žurnālu datiem) no kases aparātu reģistrācijas brīža VID (2010.gada janvārī un jūnijā) līdz pārbaudes dienai pārsniedz 100 000 latu, bet iepriekšējos 12 mēnešu (vēl pirms nodokļu maksātāja izslēgšanas no VID ar pievienotās vērtības apliekamo personu reģistra (no 2010.gada jūlija līdz 2011.gada jūlijam) ieņēmumi pārsniedza 50 000 latu. Uzņēmumam, lai tas varētu turpināt saimniecisko darbību atbilstoši nodokļu normatīvo aktu prasībām, nekavējoši bija jānovērš konstatētie pārkāpumi un no jauna jāreģistrējas VID ar pievienotās vērtības nodokli apliekamo personu reģistrā, skaidro Valsts ieņēmumu dienestā.

Ņemot vērā secināto, VID nodokļu inspektori ierosināja uzņēmuma amatpersonai vērsties VID Klientu apkalpošanas centrā ar iesniegumu par reģistrēšanos VID ar pievienotas vērtības nodokli apliekamo personu reģistrā, taču uzņēmums līdz 2012.gada 2.maijam to vēl nav izdarījis.

Ņemot vērā uzņēmuma pārkāpumus pievienotās vērtības nodokļa piemērošanas jomā tiek risināts jautājums par papildus kontroles pasākumu veikšanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu