VID, veicot kontrolpirkumu, atklāj nelikumības kādā sporta klubā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reinis Oliņš/Apollo

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersonas, veicot kontroles pasākumus kādā sporta klubā, konstatēja, ka tas savā darbībā izmanto divus kases aparātus. Vienā no šiem kases aparātiem reģistrētie ieņēmumi ar dažādu neatļautu manipulāciju palīdzību ilgstoši netika uzrādīti uzņēmuma grāmatvedībā un no tiem netika nomaksāti normatīvajos aktos paredzētie nodokļi.

Kā portālu «Apollo» informēja VID, par konstatēto pārkāpumu sporta klubam ir uzsākta lietvedība administratīvā pārkāpuma lietā un uzņēmumam un tā amatpersonai piemērots naudas sods.

VID informē, ka 2012.gada sākumā VID amatpersonas veica tematisko pārbaudi kādā sporta klubā Rīgā, kurš piedāvā peldbaseina, aerobikas nodarbību un trenažieru pakalpojumus. Tematiskās pārbaudes ietvaros VID nodokļu inspektori veica kontrolpirkumu, iegādājoties abonementu kluba apmeklējumam. Saņemtā maksa par kontrolpakalpojumu 45 latu apmērā tika reģistrēta elektroniskajā kases aparātā.

Minētā kases aparāta dokumentācija liecināja, ka tā izmantošana uzsākta tikai 2012.gada sākumā, taču tehniskās pases datos bija norādīts, ka minētajam kases aparātam, kurš ilgstoši it kā netika lietots, 2011.gadā neskaitāmas reizes bija veikti remonti un dažādas pārprogrammēšanas.

Pārbaudes laikā tika noskaidrots, ka sporta klubā ieņēmumu reģistrēšanai tiek izmantots vēl viens kases aparāts, tā dēvētais «legālais», kurā tiek reģistrēti ieņēmumi, kas tiek atspoguļoti grāmatvedībā.

Abu kases aparātu marka ir «Optima NR 500», un tie ir kases aparāti, ar kuriem ir iespējams veikt dažāda veida  manipulācijas, tādējādi neuzrādot uzņēmuma reālos ieņēmumus.

VID inspektoriem radās aizdomas, ka ieņēmumi, kas tiek reģistrēti tajā kases aparātā, kurā tika reģistrēts arī VID kontrolpirkums, iespējams, ilgstoši nav tikuši uzrādīti uzņēmuma grāmatvedības reģistros un no tiem nav maksāti normatīvajos aktos paredzētie nodokļi.

Šīs aizdomas apstiprināja VID veiktās apsekošanas un apmeklētāju aptaujas rezultātā iegūtā informācija, inspektoru rīcībā nonāca arī sporta kluba klientu kases aparāta čeki par iegādātajiem sporta kluba abonementiem laika posmā no 2011.gada 27.decembra līdz 31.decembrim.

Šajā laika posmā bija reģistrēti apmēram 130 čeki par pirkumiem, kuru cena svārstās no 45 latiem līdz pat 700 latiem (dažādi abonementi sporta kluba apmeklēšanai), taču neviens no tiem nebija iegrāmatots uzņēmuma grāmatvedībā un informācija par šiem pirkumiem neparādījās arī kases aparāta atmiņā.

Tādējādi VID inspektori guva apstiprinājumu tam, ka uzņēmums ilgstoši izvairījies no nodokļu nomaksas, reģistrējot ieņēmumus vienā no kases aparātiem, bet pēc tam šo informāciju izdzēšot un attiecīgi neuzrādot uzņēmuma grāmatvedībā.

Par konstatēto pārkāpumu pret uzņēmumu tika uzsākta lietvedība administratīvā pārkāpuma lietā un uzņēmumam piemērots administratīvais sods 1200 latu apmērā, bet uzņēmuma amatpersonai piemērots sods 500 latu apmērā.

VID arī turpmāk, lai novērstu un nepieļautu krāpnieciskas darbības ar elektroniskajiem kases aparātiem un kašu sistēmām, pastiprināti veiks pārbaudes uzņēmumos, tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās.

VID aicina komersantus pārdomāt, vai ir vērts veikt nelikumīgas darbības, pakļaujot savu uzņēmumu pārbaudēm un tālākajām sekām, ņemot vērā, ka par krāpnieciskām darbībām un izvairīšanos no nodokļu maksāšanas likumpārkāpējiem draud ne tikai administratīva atbildība un naudas sodi, bet pat kriminālatbildība un, piemēram, aizliegums veikt uzņēmējdarbību.

Savukārt iedzīvotājus VID aicina ziņot, zvanot uz VID diennakts bezmaksas uzticības tālruni 80009070, par gadījumiem, kad tirgotāji vai pakalpojumu sniedzēji nereģistrē ieņēmumus kases aparātos vai sistēmās vai veic kādas citas aizdomīgas darbības. Informāciju iespējams sniegt latviešu, krievu un angļu valodā, saglabājot zvanītāja anonimitāti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu