Vidējā darba alga Latvijā pārsniegusi pirmskrīzes līmeni (142)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: HowardLake, CC BY-SA 2.0

Finansiālā situācija Baltijas valstu mājsaimniecībās pakāpeniski uzlabojas - vidējā bruto darba samaksa Baltijas valstīs uzrādījusi pieaugumu jau trešo gadu pēc kārtas, liecina apkopotā informācija jaunākajā «SEB bankas» Baltijas mājsaimniecību finanšu apskatā.

Pērn straujākā algu izaugsme bijusi Igaunijā, kur darba samaksa gada pēdējā ceturksnī sasniedza 7,6%, savukārt otrajā un trešajā ceturksnī gada pieauguma temps pārsniedza pat 8%, palielinoties par 8,8% un 8,5%. Lietuvā un Latvijā vidējā bruto darba alga pērn palielinājusies par attiecīgi 4,7% un 4,6%. Pateicoties algu kāpumam un zemai inflācijai, strādājošo pirktspēja turpināja palielināties, turklāt pieauguma temps pērn palielinājās visās Baltijas valstīs.

Dati liecinot, ka vidējā neto darba samaksa visās Baltijas valstīs pārsniegusi pirmskrīzes līmeni. Darba samaksas statistika uzrāda pietiekami lielu starpību (gandrīz 50%) vidējai algai Igaunijā salīdzinājumā ar vidējo samaksu Latvijā un Lietuvā, turklāt šī atšķirība pēdējo gadu laikā pat ir pieaugusi.

Igaunijā vidējā neto darba samaksa 2013.gada pēdējā ceturksnī bija 785 eiro, par apmēram 14% pārsniedzot pirmskrīzes līmeni. Latvijā neto darba samaksa palielinājusies līdz 530 eiro, Lietuvā līdz 524 eiro. Abās valstīs vidējā neto alga pārsniegusi 2008.gada līmeni tikai par aptuveni 2%.

«Sagaidāms, ka šogad darba samaksas pieaugums turpināsies, un visās Baltijas valstīs tiek prognozēts līdzīgs pieauguma temps. Lietuvā darba samaksa varētu palielināties par 5,5%, Latvijā par 5-5,5% (daļēji pateicoties minimālās algas palielināšanai par 12,5% līdz 320 eiro). Arī Igaunijā minimālās algas palielināšana par 11% no 320 eiro līdz 355 eiro ietekmēs darba samaksas statistiku. Neskatoties uz lēno ekonomikas izaugsmi, šogad Igaunijā darba samaksa varētu palielināties par 5%,» teic bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis.

2013.gadā vidējā reālā darba samaksa (alga, kas koriģēta ar inflāciju) visstraujāk pieauga Latvijā, 2013.gada pēdējā ceturksnī uzrādot 6,2% lielu pieaugumu pret 2012.gada atbilstošo laika periodu. Igaunijā vidējās reālās algas kāpums bija 6%, savukārt Lietuvā 4,2%.

Tiek prognozēts, ka 2014.gadā strādājošo pirktspēja turpinās uzlaboties, darba samaksai pieaugot straujāk nekā patēriņa cenām.

Komentāri (142)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu