Video ar Dvietes plūdu atvaru kļūst par «YouTube» sensāciju (95)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Videoieraksts ar iespaidīgu atvaru pārplūdušajā Dvietes upē kļuvis par videokoplietošanas vietnes «YouTube» sensāciju.

Jāņa Astiča 21.aprīlī ievietoto videoierakstu «Dvietes plūdu atvars» dažu dienu laikā apskatījis vairāk nekā 1,8 miljoni cilvēku.

Ierakstā redzams pārplūdušajā Dvietes upē izveidojies iespaidīgs atvars, kas ierauj dzelmē ledus gabalus un visādu upē peldošo drazu.

Dvietes upe no krastiem izgāja aprīļa otrajā nedēļā, bet pagājušās nedēļas sākumā, kad Daugavā sāka iet ledus, Dvietes paliene sāka pildīties ar Daugavas palu ūdeņiem.

Dvietes senleja ar pieguļošajām palieņu pļavām ir unikāla dabas un kultūrvēsturiska teritorija, liecina «Lauku ceļotāja» informācija. Dvietes palieņu pļavas plūdu laikā darbojas kā sava veida Daugavas ūdeņu uzkrājējas, ātri uzņemot lielas palu ūdeņu masas, bet vēlāk tās lēnām atdod.

Ūdeņainos pavasaros šeit redzamie skati nelīdzinās nekur Latvijā citur redzamajam. Senlejas ūdens līmeņa svārstību īpatnības ir iemesls, kādēļ šī ir nozīmīga augu un putnu dzīvesvieta gan migrācijas, gan ligzdošanas laikā.

Dvietes senlejā ir atrastas 15 iespējamās seno cilvēku (akmens, bronzas, dzelzs laikmeta) apmetnes un ļoti bagātīgs dažādu seno priekšmetu klāsts. Ir pamats uzskatīt, ka šī ir viena no senākajām un nozīmīgākajām cilvēka dzīves vietām tagadējā Latvijas dienviddaļā.

Komentāri (95)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu