Video: Zviedrijā sašutumu izraisa kāda šokējoša instalācija. Muzejs saņem draudus par spridzekli

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Pēc rasistiski motivētu draudu saņemšanas par ēkā ievietotu bumbu otrdien evakuēts Stokholmas Modernās mākslas muzejs.

Draudu zvans saņemts otrdienas pēcpusdienā pēc karalienes Silvijas un Somijas premjerministra kundzes vizītes.

«Cilvēks, kas zvanīja, runāja angliski un teica, ka šeit esot bumba un ka tas nav joks. Viņš sacīja, ka muzejs esot rasistisks,» laikrakstam «Aftonbladet» norādīja kāds avots Stokholmas policijā.

Muzeja ēka tika evakuēta un pārmeklēta. Pēc četrām stundām policija apstiprināja, ka tas bijis viltus zvans un ēkā sprāgstvielu nav.

Modernās mākslas muzejs šonedēļ izpelnījās plašu sabiedrības uzmanību, pateicoties kādam pārpratumam, kurā iesaistīta Zviedrijas kultūras ministre Lēna Adelsona Liljerota.

Ministre bija uzaicināta uzstāties ar runu pasākumā par godu Pasaules mākslas dienai un tika lūgta sagriezt torti, kas bija daļa no kādas instalācijas.

Kūka bija veidota kailas melnādainas sievietes formā, lai pievērstu uzmanību sieviešu apgraizīšanas jautājumam, un, sākot griezt kūku, ministre arī simboliski sāka ar attiecīgo «sievietes» ķermeņa daļu.

Ministres rīcība izpelnījās asu Nacionālās afrozviedru asociācijas nosodījumu, tās pārstāvim nākot klajā ar aicinājumu Liljerotai atkāpties.

Liljerota izrādīja sapratni par asociācijas rekciju, bet aizstāvēja sevi, sakot, ka viņas rīcība ir pārprasta.

Ministre arī norādīja, ka konkrētais mākslas darbs radīts ar mērķi, lai būtu provokatīvs.

«Es tiku uzaicināta runāt Pasaules mākslas dienā par mākslas brīvību un tiesībām provocēt. Un tad viņi gribēja, lai es sagriežu torti,» intervijā ziņu aģentūrai TT norādīja Liljerota.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu