Vidi degradējošu būvju komisija Rīgā pievērsīs uzmanību arī apdzīvotām ēkām (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Lai pastiprinātu cīņu ar graustiem galvaspilsētā, Rīgas domē tiks izveidota Vidi degradējošu būvju komisija, kura pievērsīs uzmanību arī apdzīvotām ēkām - šādu ieceri pirmdien atbalstīja Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas deputāti.

Vidi degradējošu būvju komisija klasificēs vidi degradējošas, sabrukušas vai cilvēku drošību apdraudošas ēkas nekustamā īpašuma nodokļa administrēšanas vajadzībām atbilstoši Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas noteikumiem un kārtībai, kādā sakārtojami vai nojaucami grausti.

Komisija risinās jautājumus ne tikai par pamestām ēkām, bet arī par tādām, kurās nelegāli vai legāli mitinās iedzīvotāji vai notiek uzņēmējdarbība.

Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs (GKR) skaidroja, ka ekspertu komisija nepieciešama, jo viens cilvēks objektīvi nevar izvērtēt, vai būve uzskatāma par vidi degradējošu. «Pirmdienās varbūt liekas, ka visas mājas degradē vidi,» viņš norādīja.

Eksperti arī izskatīs graustu īpašnieku iesniegumus par ēkas klasifikācijas atlikšanu saistībā ar gatavību to sakārtot, izvērtēs būvei piešķirtās klasifikācijas maiņu atbilstoši tās reālajam vizuālajam un tehniskajam stāvoklim, pieņems lēmumus par būvju iekļaušanu vai izslēgšanu no graustu saraksta.

Vidi degradējošu būvju komisija arī varēs sniegt ierosinājumus pašvaldības turpmākai darbībai prioritāšu noteikšanā un sniegt priekšlikumus efektīvākai iestāžu sadarbībai graustu sakārtošanas procesā.

Komisijā darbosies astoņi departamenta speciālisti, divi Rīgas pilsētas būvvaldes speciālisti, visu trīs izpilddirekciju pārstāvji, Rīgas Pašvaldības policijas Centra pārvaldes priekšnieks, Rīgas domes Finanšu departamenta Pašvaldības budžeta pārvaldes priekšnieks, divi Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas Rīgas reģionālās nodaļas speciālisti, Rīgas pašvaldības aģentūras «Rīgas pilsētas arhitekta birojs» projektu vadītāja.

Par komisijas priekšsēdētāju plānots iecelt Īpašuma departamenta direktoru Oļegu Burovu (GKR). Īpašuma departaments arī noteiks komisijas darba kārtību un nodrošinās šīs komisijas tehnisko un organizatorisko darbu.

Komisijas darbību pārraudzīs Rīgas domes Pilsētas īpašuma komiteja. Paredzēts, ka komisija par savu darbību atskaitīsies komitejai ne retāk kā divas reizes gadā. Komisija savās sēdēs varēs aicināt piedalīties arī valsts un Rīgas pilsētas pašvaldības kompetento iestāžu, kā arī nevalstisko organizāciju pārstāvjus.

Komisijas lēmumi būs saistoši Rīgas domes Īpašuma departamentam un visām Rīgas domes struktūrvienībām, kuras ir iesaistītas vidi degradējošu, sabrukušu vai cilvēku drošību apdraudošu ēku uzraudzības un sakārtošanas procesā.

Komisijas locekļiem vienas stundas darba algas likme tiks noteikta 10% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas. Darba samaksa komisijas locekļiem tiks veikta vienu reizi mēnesī, ņemot vērā katra locekļa iepriekšējā mēnesī apmeklēto sēžu skaitu.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu