Viduklis un Liekais svars

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: http://www.flickr.com/photos/lylo0u/

Iepriekšējā stāstos mēs apskatījām dažādas iespējas kā noteikt liekā svara daudzumu, tomēr dažas vēl ir palikušas nepieminētas.

Pirmkārt tas ir Ķermeņa tauku izvietojuma indekss.

Ķermeņa tauku izvietojuma indekss liek salīdzināt gurnu un vidukļa apkārtmērus. Sakarā ar to, ka daba visus cilvēkus ir izveidojusi ar šaurāku vidukli nekā gurniem, šis indekss diezgan uzskatāmi atspoguļo problēmas tendences.

Ķermeņa tauku izvietojuma indeksa aprēķina formula ir šāda: C = A : B Vidukļa apkārtmēru (A) mēra, cilvēkam esot stāvus, rokas gar sāniem, izelpā, vēderu neievelkot, vidū starp apakšējo ribu un nabu. Gurnu apkārtmēru (B) mēra platākajā vietā.

Ja sievietei C < 0,79, bet vīrietim < 0,9, veselība nav apdraudēta. Ja sievietei C > 0,8, bet vīrietim >1, palielinās risks saslimt ar metabolo sindromu, 2. tipa cukura diabētu, arteriālo hipertensiju, sirds un asinsvadu slimībām, dažādiem audzējiem, artrītu utt.
Var iebilst, ka daudzām sievietēm, neskatoties uz nopietnu svaru, viduklis vienalga ir šaurāks par gurniem. Jā, tā ir šī indeksa problēma, un tad jāskatās uz sekojošiem skaitļiem - sievietei vidukļa apkārtmērs A > 88 cm, bet vīrietim A >102 cm. Ja vidukļa apkārtmērs ir lielāks par šo normu, arī tad veselība ir apdraudēta. Skaidrojums ir tāds, ka tauki, kuri ilgstoši nogulsnējas vēdera rajonā draud ar lielākām briesmām dzīvībai, nekā tad, ja tie krājas uz gurniem.

Ķermeņa tauku izvietojuma indeksu vislabāk lietot kombinācijā ar Ķermeņa Masas indeksu, par kuru rakstīju iepriekš. Lai arī par ĶMI izteicu ne tos labākos vārdus, jātzīst, ka tieši šo abu indeksu kombinācija sniedz visnotaļ patiesu ainu gan atlētiska, gan smalka ķermeņa īpašniekiem.

Skaidrojums ir elementārs. Smalka tipa ķermeņa īpašniekam ar izteiktu vēderiņu ĶMI uzrādīs nepietiekamu vai normālu svaru, taču otrs indekss šo iespējamo kļūdu izlabos. Tieši tā pat būs ar atlētiska auguma īpašniekiem, kuriem ĶMI teiks, ka svars ir pārāk daudz. Tauku izvietojuma indekss uzradīs, ka viss tomēr ir kārtībā.

Aprēķiniet cik daudz fizisko aktivitāšu jāveic, ja esat apēduši kādu našķi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu