Vidusskolas absolventi jau martā varēs nokārtot eksāmenu svešvalodā (10)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jaunajā mācību gadā vidusskolas absolventiem centralizēto eksāmenu svešvalodā būs iespēja nokārtot jau martā, savukārt tiem skolēniem, kuri būs nokārtojuši svešvalodu starptautiskos testus (IELTS, TOEFL) studijām ārvalstu augstskolās, centralizētais eksāmens nebūs jākārto, šodien žurnālistus informēja izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis.

Šāds jauninājums valsts pārbaudes darbos ieviests vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, tas ļaus skolēniem atslogot intensīvo eksāmenu sesiju maija beigās, otrkārt, eksāmena vērtētājiem būs ilgāks laiks, kurā šos eksāmenus izlabot, treškārt, skolēni ātrāk iegūs sertifikātus, kas nepieciešami, lai laikus iestātos ārvalstu augstskolās.

Šo ieceri jau ir atbalstījusi Latvijas Izglītības vadītāju asociācija un vecāku pārstāvji. Tuvākajā laikā Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) lems arī par centralizētā matemātikas un latviešu valodas eksāmena organizēšanu jau līdz maija beigām, jo tas ļaus vismaz divas nedēļas ātrāk saņemt centralizēto eksāmenu vērtējumus.

Jaunajā mācību gadā skolēnu sniegumu centralizētajā eksāmenā izteiks tikai procentuālā novērtējumā. Uz sertifikāta būs norādīts iegūtais kopīgais procentuālais vērtējums, kā arī katras eksāmena daļas procentuālais vērtējums.

Svešvalodu centralizēto eksāmenu rezultātus izteiks B1, B2 vai C1 valodas prasmes līmenī atbilstoši vidējās izglītības standartā noteiktajām prasībām par valodas prasmes līmeņiem un Eiropas kopīgajām pamatnostādnēm valodu apguvei. Izglītojamajiem, kas nesasniegs B1, B2 vai C1 valodas prasmes līmeņus vērtējumu izteikts procentuālā novērtējumā.

Valsts pārbaudījumu organizācijā tiks izmantota valsts pārbaudījumu informatizācijas sistēma, nodrošinot ērtāku pieteikšanos valsts pārbaudījumiem, centralizēto eksāmenu vērtētāju pieteikumu apstrādi un valsts pārbaudījumu rezultātu statistisko apstrādi.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu