Vienkārši dizaina noteikumi, kas jāievēro, ieklājot flīzes

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Neraugoties uz to, ka dizaina jēdziens ir ļoti plašs, lai kļūtu par pieredzējušu dizaineru, nepieciešami daudzi mācību un prakses gadi, pastāv universāli principi, kuri ļaus jums padarīt jūsu māju skaistāku, paliekošu jūsu viesiem atmiņā un patīkamu dzīvošanai.

Viena un tā pati telpa var izskatīties pilnīgi atšķirīgi atkarībā no:

• flīžu izmēra
• flīžu krāsas
• flīžu formas
• flīžu tekstūras
• klājuma zīmējuma.

Kādu efektu iespējams panākt ar keramisko flīžu izmēra palīdzību?

Kopējais likums skan šādi: maza izmēra flīzes telpu vizuāli paplašina, liela — samazina. Ja jūs ar flīzēm vēlaties izklāt nelielu vannas istabu, labāk izmantojiet nelielas flīzes, iespējams mozaīkas veidā. Tad šāda vannas istaba vizuāli izskatīsies plašāka. Ja vēlaties noformēt halli, it sevišķi parādes ieeju ārpilsētas mājā, no kuras sākas vairākas kāpnes, izmantojiet liela izmēra flīzes.

Šādā telpā mazas flīzītes vizuāli saskaldīs telpu, novērsīs uzmanību un traucēs dizaina vienotībai.

Jāņem vērā vēl viens moments: pūles un laiks, ko jūs esat gatavi ziedot flīžu ieklāšanai. Saprotams, ka nelielu flīžu ieklāšana ir ilgāks un sarežģītāks darbs. Grūtāk panākt šuvju līdzenumu, veidot vienmērīgu virsmu, ilgāks laiks jātērē līmēšanai, piegriešanai. Skaidrs, ka liela izmēra flīzes ieklāt ir vieglāk. Pie tam vajadzīgs mazāks laiks ieklāto flīžu notīrīšanai, jo ir mazāk savienojuma šuvju. Arī vēlāk, ekspluatācijā, daudz vairāk laika prasīs netīrumu izmazgāšana no nelielo flīžu virsmas šuvēm nekā virsmas no lielām flīzēm kopšana.

Kādu efektu var panākt ar flīžu formu?

Lielākā daļa padomju laikos dzīvojošo cilvēku pieraduši pie kvadrātveida flīzēm. Un tieši tādas viņi sagaida ieraudzīt, kad ieiet jaunā telpā. Tādēļ jūs vienā mirklī varat pievērst savu viesu uzmanību savam interjeram un radīt interesantu efektu, ja atteiksieties no kvadrātveida flīzēm un izmantosiet jebkuru citu formu (taisnstūra, sešstūra, ar noapaļotām malām utt.).

Kādu efektu var panākt ar flīžu krāsu?

Un atkal: pamatnoteikums nosaka sekojošo — tumšās krāsas vizuāli samazina telpu, gaišās to vizuāli dara plašāku. Siltās terakota krāsas rada vairāk neformālu kantri vai lauku stila atmosfēru, bet melnās un baltās krāsas veido vairāk mūsdienīgu gaisotni. Vieglas pasteļkrāsas — persiku, gaiši rozā, gaiši zila un gaiši zaļa padarīs istabu «mīkstāku» un vizuāli piedos tai vairāk gaisa. Spilgtu, kontrastējošu krāsu flīzes vairāk uzmanības pievērsīs tieši sev, bet vāji kontrastējošas ļaus labāk izcelties mēbelēm. Izvēloties flīzes, nepiemirstiet, ka telpai dažādos diennakts laikos ir dažāds apgaismojums. Saules gaismā visas krāsas ir sulīgākas, istabas apgaismojumā — siltākas, bet halogēna apgaismojumā — aukstākas. Par to neaizmirstiet, kad izvēlaties flīzes, jo flīze, kas veikala plauktā izskatījās maigi zilgana, istabas apgaismojumā var izrādīties duļķaini zaļa.

Kādu efektu var panākt ar flīžu tekstūru?

Tekstūra dizainā parasti nespēlē nozīmīgāko lomu, bet, izprotot tās efektus un tos pareizi pielietojot, var rezultātu panākt vēl smalkāku. Uzmanība jāpievērš tam, ka rupjāka virsmas tekstūra atgādinās kantri vai vēsturisko stilu — ja jūs vēlaties izveidot itāļu iekšpagalmu, mednieku mājiņu vai franču stila jūras krastmalu, izmantojiet rupjākas flīzes (rupjākas speciālās apstrādes ziņā ne prastākas pēc cenas). Gludas, pulētas virsmas ļauj telpai izskatīties gaišākai un tīrākai. Kā likums — jo gludāka un spīdīgāka flīzes virsma, jo gaišāka un plašāka izskatās telpa. Jo flīzes matētākas, jo šaurāka un mazāk mājīga izskatīsies telpa. Bez tam neaizmirstiet, ka pulētās flīzes ir slidenas, īpaši ja jūs tās samitrināt vai staigājat pa tām ar slapjām kājām.

Kādu efektu var panākt ar flīžu klājuma zīmējumu?

Saprotams, ka sarežģīts zīmējums izskatīsies greznāk un grīdai pievērsīs vairāk uzmanības. Neuzkrītošs, vienā tonī izturēts zīmējums vairāk izcels aizkarus, mēbeles un citus interjera elementus. Bet jūs nedrīkstat aizmirst, ka klājuma zīmējums maina arī telpas ģeometrisko iespaidu. Piemēram, ja jūs izveidosiet izstieptu rakstu paralēlu koridora sienām, jūs to vizuāli padarīsiet vēl šaurāku un garāku. Bet, ja raksts tiks veidots šķērsām istabai, tā izskatīsies plašāka. Ar flīžu rakstu var arī vizuāli nodalīt dažādu funkcionālo zonu robežas, piemēram, virtuvi un viesistabu, ja tās ir apvienotas vienā telpā. Arī otrādi — ja vēlaties, lai vairākas telpas, kas pilda vienota funkcionāla bloka uzdevumu, būtu vairāk saistītas, to var panākt ar vienotu caurejošu rakstu. Jāatceras, ka sarežģītāki zīmējumi telpu sašaurina, vienkāršāki — paplašina.

Pievērsiet uzmanību šuvju aizdares krāsai. Atšķirīga aizdare flīžu veidoto zīmējumu padarīs vēl kontrastējošāku un pievērsīs jūsu grīdai lielāku uzmanību. Šuvju aizdare, kas ir vienā tonī ar flīzi, padara virsmu vienotāku. Ņemiet vērā, ka tumšākas krāsas aizdare jūsu istabā radīs lielāku tīrības iespaidu. Ja šuvju aizdare ir baltā krāsā, it sevišķi, ja arī pašas flīzes ir baltas, tad pēc laika šuves izskatīsies pelēkas vai melnas, kas nebūs ne skaisti, ne estētiski. Turklāt, ja liekat flīzes uz grīdas un sienām, parūpējieties, lai tās būtu viena izmēra un šuvju līnijas sakristu. Tad telpa izskatīsies harmoniskāk. Ja jums neizdodas piedzīt šuves tā lai viņas sakristu, izmantojiet grīdlīsti. Ja nevēlaties pielietot grīdlīsti vai, tās jums liekas garlaicīgs risinājums, izmantojiet rotapmali.

Pārskatot augstāk minēto, ja jūs vēlaties paplašināt telpu, izmantojiet gaišas, gludas, neliela izmēra flīzes un centieties dizainā neizmantot smagus un plašus rakstus. Ja vēlaties radīt mājīgāku kamerstila istabu — izmantojiet liela izmēra flīzes ar tumšiem toņiem, veidojiet rakstus. Ja vēlaties izcelt mēbeles, izmantojiet mazāk kontrastējošas krāsas un otrādi — grīdai uzmanību pievērsīs tieši kontrastējošs klājums. Praktiskākas ir liela izmēra matētas flīzes ar tumšākas krāsas šuvojumu, tai pat laikā gaiša spīdīga flīze piedod telpai vairāk gaisa un gaismas, bet ir sarežģītāka no kopšanas viedokļa.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu