Vienkārši un ekskluzīvi

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Latvijas Avīze

Mājas saimnieki Inga un Dzintars, teju četrdesmitgadnieki, vienmēr sapņojuši par pietiekamu dzīves telpu, kas neiegrožo saskaņu ar sevi, bērniem un dzīvo radību. Izmantojot dabas dāvanas, tagad viņi dzīvo savā ziņā ekskluzīvi. Pabeidzam ieskatu «Līlavās».

XXI gadsimts vecajā virtuvē

Sapni īstenot palīdzēja kredīts lauku mājas iegādei un atjaunošanai. Parāds nav brālis, tāpēc viņi, dzēšot aizņēmumu, cīnās tālāk, mājas iekārtošanā iztiekot bez pārliekiem tēriņiem.

Līdz šim visdārgākais prieks bijis virtuve. Meistars Sarmis lieliski uztvēris vecās mājas garu un radījis atbilstošu iekārtu, kas ir ne vien stilā, bet arī ļoti ērta un funkcionāla. Trauku mazgājamās mašīnas nav, jo šis šiks nelielajai ģimenei šķita lieks izdevums, kas kultivē vien slinkumu. Skapīšos vietu aizņem nepieciešamā virtuves tehnika, tostarp maizes mašīna, kuru Inga darbina divas reizes nedēļā, pasūtot karstu maizi uz brokastlaiku... To cepot mājās, viņa neitralizējusi inflāciju vismaz uz šo dienišķo produktu, kuru vairs nepērk veikalā, bet, eksperimentējot ar dažādiem miltiem un piedevām — sēkliņas ieskaitot, ikreiz uzcep ko citu. Darbavirsmas plašumu diktējis nesošais balsts — lai neradītu traucējošu barjeru un lauzumu horizontālajā plaknē. Virtuves daļa aizņem nelielu telpu, taču racionālais iekārtojums ļauj saimniecei izvērsties gan ar maltīšu gatavošanu, gan ziepju vārīšanu — uz to radošo saimnieci mudinājušas mežā un pļavā salasāmās zālītes, kas der arī tējām, uzlējumiem un aromātiskiem liķieriem.

Ar pūcītēm bēniņos

Plašums mājo arī iepriekš paaugstinātajā otrajā stāvā. Abpus kāpnēm ir brīva telpa, kas vajadzīga puķēm un to apkopšanai, un netrūkst gaismas ne atpūtai, ne strādāšanai pie datora. Virs apakšstāva siltās verandas — oranžērijas ir neliels kabinets. Tā noformēšanai saimnieki izmantojuši melnbaltās mākslas foto reprodukcijas, kas rotā arī galdavirsmu. Pretējās sienas slīpumā ir no dēļiem pašdarināti grāmatu plaukti. Gan no darbistabas, gan trepju gala paveras skats uz omulīgu nišu, kuras pastāvīgie iemītnieki, protams, ir daļa no vairāk nekā 200 Ingas lolotajiem telpaugiem. Šo skatam atvērto mājas segmentu atdala sienas, aiz kurām ir guļamistabas. Bet, lai sienas nebūtu plikas, pie tām ir plauktiņi, kas pirkti Ingas pūcīšu eksponēšanai. Gudra meitene būdama, viņa šo gudrības simbolu jau sen izvēlējusies par kolekcionēšanas vērtu objektu.

Vienīgā telpa, kuru saimnieki uzskata par pilnīgi iekārtotu, ir viesiem domātā guļamistaba zaļos toņos. Krāsas izvēli noteicis no mammas mantotais kluso dabu gleznojumu diptihs.

Blakus ciemiņu istabai ir tikpat neliela telpa. Pagaidām tā ir aukstā istaba, kur ziemas guļā mājo augi, kam nepieciešams miera periods. Padsmit grādu temperatūrā uz izvelkamā dīvāna var pārnakšņot arī kāds ārpuskārtas ciemiņš eksotisku augu sabiedrībā. Te pārziemo arī Ingas omammas izauklēts citronkoks, kas izaudzis no viņas iedēstītas sēkliņas un, dārznieka uzpotēts, devis augļus vēl vispārējā deficīta apstākļos, omammai dzīvai esot.

Privāttelpa

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu