Vienkāršos finansēšanas kārtību skolēnu ēdināšanai

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: L.Vonda

Lai lietderīgāk izmantotu skolēnu brīvpusdienām paredzētos valsts budžeta līdzekļus, vienkāršotu finansēšanas un atskaitīšanās kārtību, tādējādi mazinot birokrātisko slodzi izglītības iestādēm un pašvaldībām, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) izstrādājusi Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu.

Pašreizējo noteikumu būtiskākais trūkums ir sarežģītais izglītības iestāžu atskaitīšanās mehānisms par valsts budžeta līdzekļiem skolēnu ēdināšanai, kā arī ierobežotā mērķauditorija brīvpusdienu saņemšanai – tikai 1.klases bērni.

Jaunie noteikumi vienkāršos izglītības iestāžu atskaitīšanās mehānismu par izlietotajiem valsts budžeta līdzekļiem skolēnu ēdināšanā – līdzšinējo 7 atskaišu vietā pēc jauno noteikumu stāšanās spēkā būs nepieciešama tikai 1 atskaite, kura IZM jāiesniedz reizi gadā.

Noteikumu projekts paredz, ka izglītības iestādes direktors būs tiesīgs nodrošināt arī citu pamatizglītības klašu skolēnu, līdz 6.klasei ieskaitot, ēdināšanu, ja visus brīvpusdienām paredzētos līdzekļus nebūs nepieciešams izmantot 1.klases skolēnu ēdināšanai (līdzekļu ekonomija var rasties, ja, piemēram, slimības vai citu iemeslu dēļ 1.klases skolēns neapmeklē izglītības iestādi vai ja viena skolēna ēdināšanai tiek izmantots mazāk līdzekļu, nekā noteikts normatīvajos aktos).

Nodrošinot dotāciju pašvaldībām sākumskolas skolēnu ēdināšanai, tiek sniegts atbalsts ģimenēm ar bērniem, nepiešķirot naudu tiešā veidā, bet novirzot to tieši bērna vajadzībām - 0.80 latu dienā vienam bērnam (gadā vidēji Ls 136). Tādējādi 1.klases bērniem tiek nodrošināta vismaz viena sabalansēta, kvalitātes prasībām atbilstoša ēdienreize dienā.

Lai 1.klases skolēniem nodrošinātu brīvpusdienas, 2011.gadā nepieciešami 2 806 282 lati.


KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu