Vietējais «Titāniks» - īpašnieks skaidro, kāpēc nogrima izklaides kuģītis (39)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ekrānuzņēmums/LTV

Lieldienu brīvdienās Lielvārdē Daugavā daļēji nogrima izklaides kuģītis «Līgo». Par vietējo «Titāniku» iesauktais kuģītis tikšot glābts un atjaunots, sola tā īpašnieks Ģirts Strods.

Latvijas Televīzija (LTV) vēsta, ka brīdī, kad kuģītis svētdienas pievakarē sāka grimt, uz tā atradies tā īpašnieks. Tehniskās apkopes veikšanai kuģis bija izvilts uz sēkļa, bet, kad darbi bija paveikti, kuģīša īpašnieks gaidīja, kad tuvējais HES pacels ūdens līmeni, lai tas ieslīdētu ūdenī.

Tomēr viss notika citādāk – HES pretēji gaidītajam ūdens līmeni vēl vairāk samazināja.

Tobrīd uz klāja atradās arī kuģīša īpašnieks. «Kritiskā situācija (..) mani paceļ augšā es redzu, ka es no krasta paceļos. Tagad, kā redziet ir pacelts uz metru. Tātad tas metrs, kas bija pārlauziens, uzreiz aizmugurē nogāja zem ūdens ap metru,» LTV stāstīja Strods.

Pa durvīm un ventilācijas atverēm kuģī sācis gāzties ūdens, ko izsūknēt pašu spēkiem nebūtu iespējams, tādēļ palīgā saukti glābēji.

«Vakar pēcpusdienā bija saņemts izsaukums, ka Lielvārdē Daugavas pietekā ir nogrimis, daļēji nogrimis kuģis. Ierodoties notikuma vietā vakar jau bija veikti glābšanas darbi, tas ir, izliktas ierobežojošās bonas un absorbējošās bonas,» skaidro glābēju pārstāvis Arnis Zaķītis.

Kuģa degvielas tvertne nav bojāta, bet ūdenī iekļuvusi degviela, kas atradās zem ūdens pakļuvušajā motortelpā. Tās savākšanai piesaistīts uzņēmums «Eko osta».

Valsts vides dienests atzīst, ka glābēji strādājuši visaugstākajā līmenī. To, cik degvielas īsti noplūdis, gan vēl precīzi pateikt nevar.

LTV ziņo, ka Strods ar kuģīša «Līgo» vēsturi saistīts jau kopš astoņdesmito gadu sākuma, kad viņš izstrādājis projektu tā ekspluatācijai. Deviņdesmitajos gados viņš to arī privatizējis, bet zūdot pieprasījumam, kuģi nācies pārdot. Tikai gadu pēc pārdošanas jaunie īpašnieki kuģim ļāva nogrimt Daugavā, kur tas vairākus gadus nostāvēja līcī netālu no galvenā pilsētā iebraucošā ceļa, tā izpelnīdamies palamu «Titāniks».

2007.gadā tas atkal nonāca Stroda īpašumā, un tika atjaunots. Kaut tas atkal pakļuvis zem ūdens, īpašnieks sola, ka vēsturei atkārtoties neļaus.

Komentāri (39)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu