Viļņa aicina uz gadskārtējo Kultūras nakti

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Viļņā šajā nedēļas nogalē jau sesto reizi norisināsies gadskārtējā Kultūras nakts, kuras rīkotāji šogad ciemiņus nolēmuši piesaistīt ar saukli «Gulēt aizliegts».

Sestdien no sešiem vakarā līdz pat diviem naktī Lietuvas galvaspilsētas muzejos, galerijās, baznīcās un brīvā dabā norisināsies gandrīz pusotrs simts dažādu kultūras pasākumu.

Kā pastāstījis Viļņas mērs Artūrs Zuoks, sešos gados Kultūras nakts kļuvusi par iemīļotiem un gaidītiem pilsētas svētkiem, ko ik gadu apmeklē vairāk nekā 100 000 cilvēku, un tas liecina, ka galvaspilsētas iedzīvotājiem tādi svētki vasaras naktī patiešām ir svarīgāki par miegu.

Par īpašu Kultūras nakts vizītkarti kļuvuši klaviermūzikas koncerti, kas kopš 2008.gada tiek rīkoti Luķišķu laukumā, vietā, kur savulaik atradās Ļeņina piemineklis. Šogad koncertu programmu sagatavojuši jaunie un jau pazīstamie Lietuvas mūzikas un teātra akadēmijas studenti, bet pusnaktī pie klavierēm sēdīsies šā projekta ieceres autors, izcilais pianists Petrs Geņušs.
Gatavojoties šim pasākumam, laba klaviermūzika jau visu nedēļu ik pēcpusdienu skan no akadēmijas balkona Ģedimina prospektā, liekot garāmgājējiem vismaz uz mirkli apstāties un ieklausīties.

Jauniešus mājīgajā Lietuvas teātra, mūzikas un kino muzeja pagalmiņā Kultūras naktī gaidīs pazīstami dažādu stilu mūzikas izpildītāji - Vids Bareiķis, Jurga Šeduiķīte, Rasa Bubulīte un citi.

Pirmo reizi Kultūras nakts pasākumus uzņems Lietuvas prezidenta pils. Tās iekšpagalmā koncertēs kori «Brevis» un «Vilnius» un vokālie ansambļi «Quorum» un «Voice lab», bet Simona Daukanta laukumā iepretī pilij atkal darbosies deju laukums, kur interesentiem dejas soļus palīdzēs apgūt profesionāli deju skolotāji.

Uz labu filmu programmu aicinās nekomerciālie kinoteātri, bet skatītāju iecienītā «Kino zālīte», kas piedāvā skatītājiem īpašus nakts seansus brīvā dabā, šogad iekārtosies Nēres krastā pie Baltā tilta.

Sereiķišķu parka Rotondā skanēs dzeja pazīstamāko Lietuvas dzejnieku lasījumā, kā arī rokmūzika un akustiskā mūzika.
Viens no interesantākajiem Kultūras nakts projektiem - «Megazīmējums» - aicinās ikvienu atklāt sevī mākslinieka talantu. Šoreiz tajā varēs izmēģināt roku zīmēšanā ar lāzeru uz fotogrāfijām, kas tiks projicētas uz Mūsdienu mākslas centra sienas.
Viļņas Taura kalnā interesentiem būs iespēja iepazīties ar tradicionālajām japāņu cīņas mākslām, dejām un amatiem, aplūkot kimono izstādi, piedalīties radošajās darbnīcās.

Naktī apmeklētājiem būs atvērtas vairāk nekā 20 Viļņas muzeju un galeriju durvis.

Gādāts arī par to, lai pēc kultūras baudīšanas cilvēki varētu droši atgriezties mājās ar īpašiem nakts autobusu reisiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu