Viltus antivīrusi nāk uzbrukumā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Spiegu programmu apkarošanai paredzētā «Anti-Spyware Pro» (ASW), kā apgalvo tās autori, esot «aktuāls piedāvājums modernajā tirgū, kurš ļauj ne vien atrast spiegu programmas, bet tās arī efektīvi likvidēt». Programmas izstrādātāji prasa, lai lietotājs — ja viņš grib, lai ASW vīrusus ne vien atrod, bet arī likvidē, — samaksā gada maksu; šajā nolūkā viņam jānosūta SMS, ziņo «Cnews.ru».

Vairākas antivīrusu firmas, piemēram, «Kaspersky Lab» un «Avira Antivirus», klasificē «Anti-Spyware Pro» kā «not-a-virus:FraudTool.Win32», t. i., kā krāpšanas programmu. Šādas programmas («Rogue Antivirus») maldina lietotāju, apgalvojot, ka viņa dators ir inficēts. Ar tādu nolūku lietotājam tiek demonstrēti sistēmas «pārbaudes» rezultāti, kuros uzskaitīti gluži neticami «vīrusi».

Neatkarīgais vīrusu analītiķis un bijušais «Dr. Web» Tehniskās palīdzības centra direktors Aleksejs Grebeņuks stāsta, ka «ASW Pro» kā potenciāli bīstamas uzrāda pilnīgi likumīgas programmas.

Programma «ASW Pro» nav antivīrusu risinājums— viņa viedokli vietnes «CNews» korespondentam apstiprina «Kaspersky Lab» vīrusu analītiķis Sergejs Golovanovs. «Šī krāpšanas programma, piemēram, apgalvo, ka visas programmas, kuras sāk darboties sistēmas palaišanas brīdī, esot bīstamas; tā arī brīdina par visiem papildu servisiem sistēmā, par visām sīkdatnēm («cookies») un galu galā par minēto «apdraudējumu» likvidēšanu pieprasa 15 000 rubļu gadā.» Toties ASW nepazīst īstos vīrusus, «tā nedetektē testa failu «eicar», kurš parasti tiek izmantots sistēmas antivīrusu aizsardzības darba spēju pārbaudei. Bet šo testa failu oficiāli atzīst visi antivīrusu ražotāji», piebilst Golovanovs.

Kompānijas «Agnitum» vīrusu analītiķis Vladislavs Borisenko sarunā ar «CNews» uzsver, ka īsta spiegu apkarošanas programma nekad nenodarbosies ar sistēmas pārbaudes imitēšanu, lai tādējādi izspiestu naudu no lietotājiem. «Anti-Spyware Pro» izstrādātāju vietne un tamlīdzīgas tīmekļa lapas tīši maldina lietotājus, jo šo programmu izplata kā bezmaksas izmēģinājuma versiju.

Pēdējā mēneša laikā internetā kļuvuši aktīvi vēl citi viltus «cīnītāji ar spiegiem» — «Antivirus XP 2008» un «Max AntiSpy», kuri pielieto vienādus paņēmienus: lietotāja datorā instalē «Trojas zirgus» un tad paziņo, ka «ārstēšanu» veiks pēc dārgas īsziņas nosūtīšanas. «Agnitum» dati liecina, ka pavisam ir zināmas ap 250 krāpnieciskas «antivīrusu programmas» un vairākums to ir arī kaitīgas.

«Kaspersky Lab» redz drūmāku ainu un apgalvo, ka 2008. gada pirmajā pusē vien konstatēts vairāk par trim tūkstošiem viltus «antivīrusu programmu». «Salīdzinot ar pērnā gada otro pusi, to skaits pieaudzis vairāk nekā par 700%,» «CNews» korespondentam stāsta Sergejs Golovanovs. «Šādas programmas ir ļoti izplatītas, un to izlaide ir aizvien iecienītāks krāpnieku paņēmiens. Tomēr viņu «biznesa» perspektīvas nav īpaši daudzsološas, jo tādu programmu skaita pieaugums var nedaudz samazināties «tirgus» piesātinājuma dēļ un tāpēc, ka lietotāji no tām novērsīsies.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu