Visu gadu notiks krāsaina pasākumu sērija «Aktīvās apkaimes» (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Eiropas kultūras galvaspilsētas programmā visu gadu notiek pasākumu sērija «Aktīvās apkaimes» - rīdzinieku ierosināti un īstenoti notikumi dažādās pilsētas apkaimēs. Tās ir gan vietējo izplānotas un vadītas ekskursijas, gan mākslinieku plenēri, fotoakcijas, svinības, apkaimju festivāli, lekcijas un diskusijas, kuru centrā ir cilvēks un viņa neizsīkstošā vēlme izgudrot un radīt ko jaunu, uzņemt ciemiņus un kopā pavadīt laiku, portālam «Apollo» pastāstīja Mārtiņš Drēģeris. 

«Rīga 2014» tematiskās līnijas «Ceļu karte» kuratore Gundega Laiviņa akcentē, ka «Eiropas kultūras galvaspilsētas programma veidota tā, lai gadu caurvītu iespējami daudz norišu Rīgas apkaimēs, kaut uz brīdi padarot par kultūras epicentriem dažādas apkaimes – no Purvciema līdz Zolitūdei, no Sarkandaugavas līdz Torņakalnam».

Viens no būtiskākiem Eiropas kultūras galvaspilsētas gada mērķiem ir attīstīt Rīgā daudz aktīvu kultūras centru, kur iedzīvotājiem iespējams līdzdarboties kultūras procesos un brīvi baudīt kultūras un mākslas norises. Jau sestdien, 12.aprīlī, Mārupes kultūras namā būs atklāšanas svētki projektam «Tēriņu ielas mistērijas». Izstādes atklāšana, muzikāli priekšnesumi un meistardarbnīcas norisināsies no plkst.13:00 līdz 16:00. Šajā projektā apkaimju iedzīvotāji, profesionālu mākslinieku konsultēti, radīs mākslas darbus par Rīgas apkaimēm.

Savukārt 10.aprīlī plkst.18:00 Lielā ielā 39, Rīgā biedrība «Bolderājas grupa» aicina uz pirmo sarunu diskusiju ciklā par Bolderāju. Priekšlasījumu par poļu laikiem būs sagatavojis Grigorijs Salnīts. Vasaras garumā Bolderājas aktīvie cilvēki aicinās uz notikumu ciklu Daugavgrīvas cietoksnī. Ar kultūras pasākumiem šis 17.gs. cietoksnis tiks atvērts apskatei un diskusijām.

Vairāki «Rīga 2014» notikumi apkaimēs ir saistīti ar publiskās telpas labiekārtošanu, procesā iesaistot vietējos iedzīvotājus – sākot ar ideju ģenerēšanu līdz to praktiskai īstenošanai. 9.aprīlī Čiekurkalnā un 10.aprīlī Ziepniekkalnā notiek darbnīcas, kuru laikā profesionāli mākslinieki kopā ar iedzīvotājiem radīs audiovizuālus mākslas darbus par apkaimes attīstības vīziju. Darbnīcu rezultātā sadarbībā ar dizaineriem un arhitektiem tiks izstrādāts un īstenots konkrēts publiskās telpas dizaina projekts. Sarkandaugavā Labas vietas talka notika jau pagājušogad un maijā tiks atvērts kopā ar rajona iedzīvotājiem labiekārtotais Alekša skvērs – publiskais laukums pašā Sarkandaugavas sirdī.

Iesaistot iedzīvotājus savu pagalmu labiekārtošanā, jau vairākus gadus notiek Pagalmu kustība un arī šogad Lielās talkas ietvaros 26.aprīlī četros Rīgas daudzdzīvokļu namu pagalmos iedzīvotāji roku rokā ar profesionāļiem sakārtos un labiekārtos savus pagalmus.

Mudinot pilsētas viesus un pašus rīdziniekus doties ārpus centra un izstaigāt Āgenskalnu, iepazīt tam raksturīgos arhitektūras vaibstus, izdots ceļvedis «Āgenskalna dārgumi». Ceļvedis piedāvā divus apskates maršrutus un interesenti to var saņemt ''Rīga 2014'' Preses centrā, kā arī Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolā Hāmaņa ielā 2a. Alternatīvi tūrisma maršruti par Āgenskalnu tiks radīti arī projektā «Vietējo taku kartēšana», ko īsteno Kalnciema kvartāla aktīvisti.

Maijā uz apkaimju svētkiem aicinās vairākas Rīgas apkaimes. 15. un 16.maijā notiks Juglas iedzīvotāju svētki «Lielā Jugla», aicinot apzināties Juglas kultūrvēsturiskās saknes un radoši pētīt apkaimes veidolu.

Savukārt 17.maijā pirmo reizi notiks Sarkandaugavas strādnieku svētki, mainot un pilnveidojot priekšstatu un zināšanas par šo apkaimi, kas ilgu laiku bijusi Rīgas rūpniecības šūpulis un centrs. Rīgas centra apkaimes identitāte un radošā sadraudzība būs uzmanības centrā Latvijas Mākslas akadēmijas Pagalma svētkos 24.maijā. Visu maiju uz festivālu «Ziedoņdārza stāsti» aicina Ziedoņdārzs. Maija mēneša garumā ikviens būs aicināts uz mākslinieces Aijas Bley Portretu darbnīcu VEF kultūras pilī, savukārt gada garumā reizi mēnesī Ziemeļblāzmas kultūras pilī notiek svētdienas mākslas skolas.

«riga2014.org»

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu