Visvairāk programmatūru nelikumīgi izmanto Krustpils novada pašvaldībā (44)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/Scanpix

No Valsts kontroles pārbaudītajām pašvaldībām visvairāk nelikumīgas programmatūras izmantošana konstatēta Krustpils novada pašvaldībā, vismazāk - Rīgas pašvaldībā, liecina Valsts kontroles revīzijas ziņojums.

Procentuāli Krustpils novadā nelikumīgi programmatūra tiek izmantota teju 35% gadījumu, otrajā vietā ir Alsungas novads ar gandrīz 25%. Nedaudz virs 20% gadījumu šāda situācija konstatēta Sējas, Raunas, Jēkabpils un Cesvaines novados. Starp 10% un 15% gadījumu, kad pašvaldībās tiek nelikumīgi izmantota programmatūra, konstatēts Rundāles, Kokneses, Līvānu un Skrīveru novadā, kā arī Ventspils pilsētā.

Savukārt vismazāk šādu gadījumu revidenti konstatējuši Rīgas pilsētā - aptuveni 7,5%.

Valsts kontrole secinājusi, ka 15% gadījumu pašvaldībās izmanto programmatūru, kuras lietošana pašvaldībā vai izglītības iestādē nav atļauta saskaņā ar programmatūras licencēšanas noteikumiem vai arī ir beidzies programmatūras bezmaksas izmēģinājuma versijas lietošanas laiks, un to atļauts izmantot tikai pēc tam, kad ir iegādātas lietošanas tiesības.

Revīziju laikā atklājies, ka lielākajā daļā pašvaldību vienīgais reģistrs, kas satur informāciju par pašvaldībā iegādāto programmatūru, ir nemateriālo ieguldījumu inventarizācijas saraksts. Taču šis saraksts ir nepilnīgs un nav izmantojams programmatūru pārvaldībai, jo neietver pilnībā visu pašvaldībā izmantoto programmatūru un to uzstādīšanu konkrētos datoros, kā arī šajā sarakstā nav informācijas par programmatūru, kas iegādāta kopā ar datortehniku. 33% gadījumu nemateriālo ieguldījumu inventarizācijas sarakstos ir uzskaitīta tehnoloģiski novecojusi programmatūra, ko pašvaldības nemaz neizmanto. Izņēmumi šajā ziņā ir Rīgas un Ventspils pilsētas, Alūksnes, Rundāles un Sējas novada pašvaldība.

Jau ziņots, ka, veicot dokumentu un datortehnikas pārbaudi 14 pašvaldībās, piecu pagastu pārvaldēs, 16 bibliotēkās un 24 skolās, revidenti konstatējuši, ka 975 programmatūras jeb 18% gadījumu no revīzijas izlasē iekļautajām programmatūrām pašvaldībās un pašvaldību izglītības iestādēs tiek izmantotas, neievērojot programmatūru licencēšanas noteikumu prasības vai arī par to iegādi nav pieejami attaisnojuma dokumenti.

Lielākā daļa jeb 58% no gadījumiem, kad nelikumīgi izmantota programmatūra, ir konstatēta pašvaldību izglītības iestādēs, bet 35% gadījumu konstatēti pašvaldību administrācijās. Saskaņā ar revidentu aplēsēm likumīga minēto programmatūru ieviešana izmaksātu 45 075 latus.

Komentāri (44)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu