Visvairāk skolas beiguši automehāniķi, ēdnīcu darbinieki un datorsistēmu tehniķi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šogad 76 Latvijas profesionālās izglītības iestādēs arodizglītības un profesionālās vidējās izglītības programmās profesionālās kvalifikācijas eksāmenu kārtojuši 8286 jaunieši, tostarp darba tirgu papildinās 639 automehāniķi, 434 ēdnīcu darbinieki un viesmīļi un 397 datorsistēmu tehniķi, liecina Valsts izglītības satura centra (VISC) apkopotie dati.

Profesionālā kvalifikācija piešķirta 197 elektriķiem, 246 sekretāriem, 245 grāmatvežiem, 257 māsu palīgiem, 372 pavāriem, 178 mēbeļu galdniekiem un 113 metinātājiem. Sagatavoti arī speciālisti lauksaimniecībai - 104 lauksaimniecības tehnikas mehāniķi, 68 lauku īpašuma apsaimniekotāji u.c.

Populāras ir informācijas tehnoloģiju un elektronikas specialitātes - centralizētos profesionālās kvalifikācijas eksāmenus nokārtojuši un profesionālo kvalifikāciju ieguvuši 111 programmēšanas tehniķi, 42 elektronikas tehniķi, 26 mehatronisko sistēmu tehniķi un 21 ciparu programmas vadības (CNC) darbgaldu iestatītājs.

Tautsaimniecībā ieguldījumu var dot arī jaunie apkalpojošās jomas speciālisti, piemēram, 286 viesmīlības pakalpojumu speciālisti, 79 lauku tūrisma speciālisti. VISC pozitīvi vērtē iespēju, ka pirmo kvalifikācijas līmeni var apgūt jaunieši ar īpašām vajadzībām, kurus darba tirgum sagatavo speciālās internātpamatskolas, kurās izglītību ieguvuši 65 galdnieka palīgi un 85 pavāra palīgi.

VISC informēja, ka visas eksaminācijas institūcijas laikus saņēma VISC eksāmenu praktisko daļu uzdevumus un vērtēšanas kritērijus. Eksāmena teorētiskās daļas saturs eksaminācijas institūcijām bija pieejams elektroniskajā saziņas vidē reģistrētiem lietotājiem eksāmena norises dienā.

2010./2011.mācību gadā tika organizēta elektroniska eksāmena teorētiskās daļas kārtošana 12 profesionālajām kvalifikācijām. VISC norāda, ka šī teorētisko zināšanu pārbaudes sistēma atvieglo darbu eksaminācijas komisijai un novērš iespēju kļūdīties pareizo atbilžu skaita noteikšanā.

VISC saņēmis vairākas pozitīvas atsauksmes par šādu eksāmena norisi no izglītības iestādēm, kā arī no nozaru un arodbiedrību pārstāvjiem, kuri eksaminācijas komisijas sastāvā vai kā novērotāji piedalījās profesionālās kvalifikācijas eksāmenos.

Atzinīgus vārdus par eksāmena teorētiskās daļas organizēšanu VISC saņēmis no Latgales transporta un sakaru tehniskās skolas, Rīgas 3.arodskolas, Mašīnbūves asociācijas pārstāvjiem un vairākiem eksaminācijas komisiju priekšsēdētājiem dažādos eksāmenos.

Eksāmenu norises gaitu interneta tiešsaistē nodrošināja un eksāmena dienā tai sekoja VISC atbildīgais speciālists. Bija vērojams, ka liela daļa no eksaminējamajiem atbildēja uz jautājumiem ātri, nešaubīdamies un pareizi. Arī eksāmenu praktiskajās daļās daudzi eksaminējamie demonstrēja ļoti labas profesionālās kompetences. «Tas liecina par to, ka izglītības iestādēs strādā talantīgi pedagogi, kuri sniedz izglītojamajiem labas profesionālās zināšanas, spēj ieinteresēt un aizraut,» secināja VISC speciālisti.

Visās eksaminācijas komisijās piedalījās tautsaimniecības nozaru pārstāvji, kuri novērtēja eksaminējamo teorētiskās zināšanas un profesionālās kompetences 126 profesijās. Lielākā daļa no eksaminējamajiem audzēkņiem eksāmenus sekmīgi nokārtoja un saņēma atbilstošo profesionālo izglītību un profesionālo kvalifikāciju apliecinošus dokumentus.

Pagājušajā mācību gadā eksāmenos kā novērotāji piedalījās VISC un tautsaimniecības nozaru pārstāvji. Daudzkārt eksāmenu norise bija organizēta sadarbības partneru uzņēmumos, kuros nereti jau pirms kvalifikācijas eksāmena audzēkņi, atrodoties kvalifikācijas praksē, apguvuši jaunākās ražošanas tehnoloģijas un iekārtas, piemēram, SIA «Tenax», VAS «Latvijas Dzelzceļš», AS «Laima» un citos.

Tas liecina, ka kļūst ciešākas izglītības iestāžu un tautsaimniecības uzņēmumu saiknes, kas sekmē kvalificētu darbinieku ieplūšanu darba tirgū, piebilda VISC speciālisti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu