VP: Skandalozajā malumedību lietā sašautajai stirnai nekonstatēja saistību ar izņemtajiem ieročiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Izmeklējot skandalozo malumedību lietu, kurā tika aizturēts arī Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune (ZZS), eksperti nekonstatēja aizturēto saistību ar atrastajām čaulītēm un sašauto stirnu, tāpēc paziņojumā par lietas izbeigšanu policija šīs detaļas neminēja.

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece aģentūrai LETA apstiprināja Latvijas Lauksaimniecības universitātes Veterinārmedicīnas fakultātes ekspertu teikto žurnālistiem, ka vienai stirnai bijušas šautas brūces, taču policijas paziņojumā par kriminālprocesa izbeigšanu tas netika minēts, jo ekspertīzē neapstiprinājās saistība ar policijas izņemtajiem ieročiem.

2011.gada 24.februārī Platones pagasta māju pagalmā vienai no atrastajām stirnām tika konstatēta plēsta brūce ar kājas lūzumu. Notikuma vietā atrodošais medību kolektīva biedrs, sazinoties ar mežsargu, saņēma atļauju likvidēt ievainoto dzīvnieku no sava medību ieroča. Minētais medību kolektīva biedrs pats arī pieteica policijai par iespējamām nelikumīgām medībām, skaidroja Sietniece.

Gan notikuma vietā sastaptajam Caunem, gan viņa ceļabiedram - Rīgas reģionālās virsmežniecības Ropažu mežzinim Jānim Ozoliņam - tika izņemti visi viņu rīcībā esošie ieroči, neatkarīgi no to uzglabāšanas vietas, un ekspertīzē netika konstatēta izņemto ieroču saistība ar atrastajām čaulītēm vai beigtajām stirnām, pastāstīja Sietniece.

LETA jau ziņoja, ka Valsts policija pieņēma lēmumu izbeigt kriminālprocesu skandalozajā malumedību lietā Jelgavas novada Platonē, kur tika aizturēts arī Caune, iepriekš informēja Sietniece. Lieta izbeigta nozieguma sastāva trūkuma dēļ.

Lēmums par kriminālprocesa izbeigšanu pieņemts pēc Kriminālprocesa likuma 377.panta 2.punkta un, pamatojoties uz Veterinārmedicīnas fakultātes Veterinārmedicīniskās ekspertīzes atzinuma par to, ka nevienai no notikuma vietā izņemtajām stirnām kā nāves cēlonis nav šauti ievainojumi, kā arī, ņemot vērā ballistiskās ekspertīzes atzinumu, izņemtie šaujamieroči un izņemtās patronu čaulītes nav no kriminālprocesa ietvaros nopratināto personu piederošajiem šaujamieročiem.

Kā ziņots, šo kriminālprocesu policija sāka aptuveni pirms gada - pēc tam, kad 2011.gada 24.februārī Jelgavas novada Platonē medību lieguma laikā un vietā, kur aizliegtas medības, tika konstatētas nošautas stirnas, patronu čaulas un sniega motocikla pēdas.

Tajā pašā pēcpusdienā un tajā pašā apkaimē vietējie iedzīvotāji bija aizturējuši novada domes priekšsēdētāju Cauni, kurš uz sniega motocikla veda Rīgas reģionālās virsmežniecības Ropažu mežzini Jāni Ozoliņu ar pielādētu ieroci klēpī.

Drīz pēc notikušā sabiedrības rīcībā internetā nonāca ar mobilo telefonu filmēti videoieraksti, kurus uzfilmēja un žurnālistiem nodeva Platones iedzīvotāji, kas aizturēja novada pašvaldības vadītāju ar viņa bruņoto līdzbraucēju. Šie video nodoti arī policijai.

Pirmajā video redzams, ka Ozoliņš uz sniega motocikla izlādē iepriekš pielādētu medību ieroci, bet Caune sēdēja pie sniega motocikla stūres. Otrajā video fragmentā redzams, kā Valsts policijas Jelgavas iecirkņa darbinieki no notikuma vietas mierīgi ļauj aizbraukt Ozoliņam, pat nepierakstot viņa datus, bet pirms tam, pēc aculiecinieku stāstītā, policisti atļāvuši kādai sievietei, ko pa tālruni pasaucis Caune, no notikuma vietas aizvest ieroci, nezinot, vai sievietei bijusi ieroča glabāšanas atļauja, kas ļautu to transportēt.

2011.gada aprīlī saistībā ar skandalozo malumedību lietu Jelgavas novada Platonē Valsts policijā tika pabeigta dienesta pārbaude par policistu rīcību notikuma vietā un vienam no policistiem tika izteikts rājiens.

Saistībā ar sākotnējiem komentāriem žurnālistiem un pēcāk publiskotajiem videoierakstiem Caune tika pieķerts publiskos melos, kas izraisīja politisku skandālu un plašu Jelgavas novada iedzīvotāju neapmierinātību ar novada domi un tās vadītāju. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) publiski Cauni aicinājis izvērtēt, vai viņa turpmāka atrašanās amatā atbilst morāles un ētikas normām.

Kriminālprocess policijā tika sākts pēc Krimināllikuma 112.panta 2.daļas par nelikumīgām medībām. Kavēšanos šā kriminālprocesa izmeklēšanā bija paildzinājusi nepieciešamība gaidīt dažādu ekspertīžu slēdzienus, iepriekš skaidroja Sietniece.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu