Vrubļevskis kandidēs uz trešo termiņu LOK prezidenta amatā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis rudenī gaidāmajās vēlēšanās kandidēs uz trešo termiņu šajā amatā, viņš apliecināja intervijā aģentūrai LETA.

«Visu izšķirs balsotāji, kas ir olimpisko sporta veidu federācijas. Balsojuma rezultātus var ietekmēt vairāki apstākļi, tostarp Latvijas sportistu starts Londonā,» sacīja Vrubļevskis. «Piemēram, Pekinā Latvijai bija zelta medaļa BMX, un vēlēšanās 2008. gadā neviena cita pretendenta nebija, lai gan pirms spēlēm tika gatavoti vairāki kandidāti, tomēr acīmredzot BMX zelta dēļ nevienam nebija īsti ko likt pretī. Nav izslēgts, ka šogad būs kāds jauns kandidāts. Bet tajā pašā laikā ir palicis pārāk maz laika - šim pretendentam jau būtu bijis jāparādās.»

Runājot par saviem būtiskākajiem panākumiem pie LOK vadības stūres, Vrubļevskis pirmkārt uzsvēra, ka ir izdevies saglabāt sporta organizāciju vienotību. «Neskatoties uz to, kādi ir bijušie subjektīvie vai objektīvie, ārējie vai iekšējie apstākļi, sporta organizācijas ir vienotas savā vēlmē attīstīties un iet uz priekšu. Ir arī izdevies normalizēt sabiedrisko sporta organizāciju attiecības ar valsts pārvaldes institūcijām. Tās ir gājušas tikai uz augšu, un tas notika tāpēc, ka sporta federācijas un LOK ir valsts nozīmīgākais partneris šajā lauciņā, - neviens būtisks lēmums sporta un sporta politikas jomā netiek pieņemts bez konsultēšanās ar LOK un sporta federāciju padomi, kas ir ļoti pareizi. Šo atmosfēru ir izdevies saglabāt un attīstīt, mainoties dažādiem politiskajiem spēkiem, kas ir nākuši pie valdības stūres.»

Īpaši Vrubļevskis lepojas ar «treknajos gados» uzbūvētajiem Olimpiskajiem sporta centriem. «Ja LOK nebūtu izlēmis - ja neviens cits to nedara, tad to darām mēs! - jo valsts un pašvaldības politiski ar to nespēja tikt galā, un netiktu iegūti valsts galvojuma līdzekļi, tad pilsētās ar augstskolām nebūtu neviena moderna sporta centra. Un pie šiem finansiālajiem apstākļiem, kādi ir bijuši pēdējo trīs gadu laikā, tuvāko piecu līdz desmit gadu laikā arī nebūtu iespējams neko tādu no jauna uzbūvēt. Tādēļ es domāju, ka tā bija ļoti savlaicīga rīcība, un ne velti SOK [Žaks Roge] prezidents, viesojoties Rīgā, mūs uzteica tieši par šo jautājumu - ne katrā valstī, pilsētās ar augstskolām ir modernas kompleksas sporta būves.»

«Uz priekšu ir gājusi arī Latvijas komplekso sacensību organizēšanas sistēma - gan Jaunatnes Olimpiādes ziemā un vasarā, gan Latvijas Olimpiādes, kas notiek olimpiskajā gadā, un šogad notiks jau trešo reizi, iekļaujot arī jaunos olimpiskos sporta veidus golfu un regbiju,» uzskaitīja Vrubļevskis. «Daudz ir izdarīts arī sporta izglītības lauciņā, jo mēs visu laiku esam gājuši uz priekšu, lai attīstītu ne tikai augstu sasniegumu sportu, bet arī ietu, tā teikt, tautās. Tā pati Olimpiskās dienas tradīcija, kas notiek katru gadu. Piemēram, šogad notiks kolektīvā rīta rosme. Tāpat mēs atbalstām dažādus masu pasākumus, piemēram, Vienības velobrauciens un dažādi skrējieni. Protams, sporta bāzu un infrastruktūras uzlabošana, par kuru LOK sit, per un lamā, gan arī slavē.»

Vrubļevskis gan uzsvēra, ka prezidenta ievēlēšana neko kardināli nemaina. «LOK ir kā liels kuģis, kur, nomainot kapteini, kuģa virzība nemainās - mērķis ir peldēt uz priekšu. Ir izdevies noturēt kuģi uz šī kursa un attīstīties. Viss, kas tiek darīts, ir komandas darbs, un tā sastāv ne tikai no LOK vēlētām amatpersonām un darbiniekiem, bet arī no izpildkomitejas locekļiem, olimpisko federācijas locekļiem, jo LOK bez federācijām ir nekas, - tās dzen mūs uz priekšu.»

LOK prezidents tiek vēlēts ik pēc četriem gadiem - neilgi pēc vasaras olimpisko spēļu noslēguma. Vrubļevskis pirmoreiz šajā amatā stājās 2004. gadā. Pirms Vrubļevska LOK prezidenta amatu no 1988. gada ieņēma Vilnis Baltiņš.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu