Vrubļevskis: MSĢ jākļūst par sporta internātu un izglītības sistēmu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Murjāņu Sporta ģimnāzijas (MSĢ) sistēmā ir jāveic rekonstrukcija, padarot to par sporta internātu un izglītības sistēmu, intervijā aģentūrai LETA norādīja Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis.

Kā ziņots, MSĢ cer sagaidīt valdības lēmumu par apmēram septiņu miljonu eiro (4 919 600 latu) piešķiršanu nepieciešamajiem būvniecības darbiem sporta kompleksa atjaunošanai un sakārtošanai. Tomēr Vrubļevskis atzina, ka to neatbalsta, jo šobrīd Murjāņos sportisti tiek sagatavoti pārāk maz sporta veidos.

«Murjāņi kā sistēma ir ļoti vajadzīga; ne tikai tiem sporta veidiem, kas tiek attīstīti Sējas Murjāņos un Jūrmalas filiālē airēšanā, bet vairākiem citiem sporta veidiem,» teica LOK prezidents. «Tagad, kad ir izveidoti Olimpiskie centri, arī Ventspilī, Liepājā, Daugavpilī un Valmierā ir iespēja iekārtot sporta internātus. Viens no variantiem būtu taisīt Murjāņu sistēmu plašāku, veidojot filiāli katrā Olimpiskajā centrā.»

«Tas šobrīd ir vienīgais legālais veids, kā valsts finansējums var nokļūt līdz sporta internātiem. Vēl ir iespēja iegūt pašvaldību finansējumu, bet ne visas pašvaldības to spēj. Vai ir jēga bez konkrēta attīstības plāna šobrīd ieguldīt septiņus miljonus Sējas īpašuma saglabāšanā, nezinot, kas tur turpmāk notiks, - es neesmu pārliecināts,» teica LOK prezidents. «Ja tur paliks tikai tie četri sporta veidi, kuri tur ir šobrīd, tad es esmu pret, jo, manuprāt, visi sporta veidi ir pelnījuši līdzvērtīgu atbalstu atkarībā no rezultātiem. Bez Murjāņu skolas un sistēmas attīstības koncepcijas vajag tērēt miljonus - tā jau ir valsts izšķiršanās. Saglabāšanas darbi ir atbalstāmi, bet uzreiz ieguldīt septiņus miljonus projektēšanā, nezinot, kas tur turpmāk notiks, tas nebūtu prāta darbs.»

«Ja man prasītu, kā 2015. gadā izlietot septiņus miljonus, tad es tos ieguldītu sistēmas attīstībā, lai pēc iespējas vairāk sporta veidu šādu valsts atbalstītu sistēmu varētu lietot. Šobrīd vēl no padomju laikiem ir iegājušies tradicionālie četri pieci sporta veidi,» atzina Vrubļevskis. «Pirmkārt, nenotiek vairs tāda atlase kā savā laikā, kad sportiskais rezultāts noteica tiesības mācīties vai nemācīties Murjāņos, otrkārt, sportošanas iespējas reģionos ir paplašinājušās - agrāk nebija citas vietas, kur jauniešiem palikt. Līdzekļi, kas Murjāņos tiek tērēti uz vienu audzēkni, ir ārprātīgi. Tie ir simtām reižu lielāki nekā pēc principa «nauda seko bērnam» parastajā izglītības sistēmā.»

Vrubļevskis atzina, ka šos milzīgos līdzekļus lielā mērā nosaka īpašuma uzturēšana un nelietderīga siltuma patērēšana.

«Murjāņi kā sistēma tiešām ir vajadzīga, sporta internāti - tā nav tikai Latvijas pieredze, tā nav tikai Padomju Savienības pieredze, to apliecina gan Vācija, gan citas valstis, kas organizē tādus sporta centrus un dod iespēju jauniešiem, kas ir uzrādījuši labus rezultātus, gan sportot, gan mācīties vienlaicīgi, jo izglītības lomu nevar noliegt,» teica LOK prezidents. «Man savulaik bija priekšlikums, ko es izteicu vairākiem ministriem pēc kārtas, - veidot valsts atbalstītas Murjāņu sporta internātu filiāles pa visu Latviju, bet uz Murjāņu bāzes kopā ar Sporta akadēmiju izveidot koledžas un akadēmijas sporta speciālistu izglītošanu, jo tā arī ir milzīga problēma, kurai mēs šobrīd tuvojamies, - sporta speciālistu trūkums Latvijā.»

«Treneru korpuss gan Murjāņos, gan federācijās noveco, jauni treneri nenāk vietā. Šādas sporta koledžas radītu iespēju vēl pāris gadus pēc vidusskolas beigšanas noturēt sportistu savā sporta veidā. Tas prasītu tikai valstisku, politisku saņemšanos un nelielu drosmi, jo, ja Murjāņi ir uz sabrukšanas robežas, tad kaut kas ir jādara. Ir pagājuši seši gadi, kopš solītās Murjāņu koncepcijas sagatavošanas, bet tās vēl arvien nav,» skarbs bija Vrubļevskis.

Kā ziņots, pēc lielās rekonstrukcijas MSĢ varētu pastāvīgi mācīties 150 bērni, bet kopumā ģimnāzija būtu spējīga uzņemt vairāk nekā 200 audzēkņu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu