VUGD atsakās doties pie Līgatnes lāčiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Moyan_Brenn,

Pretēji Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izplatītajai informācijai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbinieki šodien tomēr nav devušies uz Līgatnes dabas parku piedalīties lāču savaldīšanas operācijā.

Kā aģentūru LETA informēja VUGD preses pārstāve Inga Vetere, dienesta darbiniekiem nav nepieciešamo zināšanu un aprīkojuma, lai strādātu ar šādiem dzīvniekiem. Turklāt VUGD nevarot uzņemties atbildību par sekām, kas rastos, ja lāču virzienā raidītā ūdens strūkla nevis aizbiedētu šos dzīvniekus, bet gluži pretēji - padarītu agresīvus.

Ņemot vērā minēto, VUGD šodien atteicies doties uz Līgatnes dabas parku, lai palīdzētu nodrošināt to, ka lāči Mikus un Puika neatstāj voljeru.

Iespējams, notikuma vietā dežurē pašvaldības ugunsdzēsēji, minēja VUGD preses pārstāve Vetere.

Kā ziņots, arī Līgatnes dabas takās mītošie lāči Mikus un Puika vēlējušies sekot Mades piemēram un izkļūt no voljera. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) šodien žurnālistiem pastāstīja, ka pie lāču voljera patlaban dežurē ugunsdzēsēju ekipāža, kas abus lāčus no mukšanas uz neilgu laiku varētu atturēt ar ūdens strūklu.

Patlaban tiek risināts jautājums par abu lāču pārvietošanu uz drošāku pagaidu mītni. Lai to izdarītu, lāči būs jāiemidzina, tikmēr paredzēts abus lāčus arī kastrēt, kas nākotnē varētu atturēt viņus no iespējamās izmukšanas.

Pēc ministra teiktā, lāči ir nemierīgi. «Viņi redzēja vietu, pa kuru Made izkļuva laukā, un acīmredzot lāči riesta laikā uzskata, ka dāma ir kaut kur ārpusē un viņiem ir jātiek līdzi. Kopš vakardienas pēcpusdienas abi lāči aktīvi mēģina tikt ārā no iežogojuma, kas nav tāds, lai noturētu divus agresīvi noskaņotus lāčus, kas vēlas tikt laukā. Līdz šim elektriskais gans novērsis šādu aktīvu darbību, taču patlaban lāčiem kaut kādu iemeslu dēļ elektrība neinteresē un viņi ir apgājuši tam apkārt, tiekot pie žoga,» sacīja Sprūdžs.

Ūdens strūkla lāču noturēšanai aiz žoga nav ilgtermiņa risinājums. Taču situācija Līgatnes dabas takās ir pietiekami sarežģīta, jo lāču voljers atrodas gana dziļi gravā, līdz ar to lāču izdabūšana no turienes ir apgrūtināta.

«Plāns ir lāčus pārvietot uz pagaidu mītni, kas ir pietiekami droša, lai lāči tur varētu palikt. Ir atrisināts jautājums par lāču iemidzināšanu, līdz ar to ir līdzekļi, ar ko lāčus iemidzināt. Lai neradītu lieku stresu un atkārtotu iemidzināšanu, šajā reizē plānots lāču puikām laupīt arī viņu vīrišķību. Līgatnes dabas takās uz vietas ir boksi - šauras, bet drošas telpas, kur lāčus var izvietot uz zināmu laiku. Patlaban Līgatnē uz vietas atrodas Rīgas Zooloģiskā dārza speciālisti, kas apseko novietnes, lai pārliecinātos, ka tās ir pietiekami drošas un tur ir nepieciešamais aprīkojums. Uz nelielo drošāko mītni lāči tiks pārvietoti īslaicīgi, lai iegūtu laiku tālākajiem risinājumiem,» skaidroja ministrs.

Lāču pārvietošana ir pietiekami sarežģīta, tādēļ prognozēt laiku, kad tas notiks, ir grūti.

Arī Nacionālie bruņotie spēki plāno doties izlūkos, lai noskaidrotu, kā var līdzēt Līgatnes parkam lāču jautājumā, sociālajā tīklā «Twitter» raksta aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V).

Kā aģentūru LETA informēja VARAM, piektdienas, 27.aprīļa, vakarā no atbildīgajiem dienestiem saņemta informācija par situācijas attīstību Līgatnes dabas takās. Diemžēl voljera lāču puikas ir mainījuši savu ierasto uzvedību un pašlaik aktīvi no tā mēģina izkļūt.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs pēc šīs informācijas saņemšanas devās uz Līgatni, lai klātienē iepazītos ar situāciju, sasauktu operatīvo sanāksmi un izstrādātu ārkārtas plānu iespējamā lāču apdraudējuma cilvēkiem un citiem dzīvniekiem novēršanai.

Ministrs uzsver, ka situācija turpina attīstīties negatīvā scenārija virzienā - lāču puikas aktīvi un mērķtiecīgi mēģina izkļūt no nožogojuma. Lai atrisinātu radušos ārkārtas situāciju, koordinēti strādā kopā ar visiem atbildīgajiem dienestiem.

Savu atbalstu sniedz Pārtikas un veterinārais dienests, nepieciešamības gadījumā nodrošinot nepieciešamo inventāru lāču iemidzināšanai.

Līgatnes dabas takas apmeklētājiem joprojām ir slēgtas, un tās būs slēgtas līdz brīdim, kad droši tur varēs justies gan dzīvnieki, gan arī cilvēki.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu