Vulkanologus pārsteidz vairāk nekā 100 gadus dusējuša vulkāna pēkšņs izvirdums

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Jaunzēlandē aktivizējies Tonariro vulkāns, kas mierīgi dusējis vairāk nekā simts gadus, otrdien paziņojušas amatpersonas.

Izvirduma dēļ traucēta gaisa un ceļu satiksme.

Tonariro vulkāns, kas atrodas Ziemeļsalas centrā, izvirda īsi pirms pusnakts (pirmdien plkst.15 pēc Latvijas laika). Pēdējo reizi spēcīgs tā izvirdums notika 1897.gadā, norāda Jaunzēlandes seismiskās aktivitātes novērojošais institūts «GNS Science».

No vulkāna gaisā pacēlies pelnu mākonis un liesmojošas eksplozijas, atsaucoties uz aculiecinieku teikto, ziņo policija.

«Laukā tika izmesti akmeņi. Tas bija kā pērkons un zibens un uguņošana. Tas bija iespaidīgi,» aģentūrai «Fairfax Media» norādīja kāds vietējais iedzīvotājs.

Par cietušajiem vai postījumiem ziņu nav, informēja policija, piebilstot, ka pašreiz tiek apsekota vulkāna apkaime, kuru iecienījuši tūristi un kalnos kāpēji.

Vulkāna izvirdums nav radījis lavas straumes, bet pelnu mākoni 6100 metru augstumā, liekot varasiestādēm atcelt desmitiem iekšzemes avioreisu, informēja Civilās aizsardzības departaments.

Departaments nav devis rīkojumu par evakuāciju, bet ieteicis iedzīvotājiem palikt iekštelpās un turēt mājas logus un durvis aizvērtas.

Vulkanologus Tonariro izvirdums ir pārsteidzis, jo līdz šim vulkānā netika konstatētas nekādas seismiskās aktivitātes.

«GNS Science» brīdina, ka jauns Tonariro izvirdums var notikt jebkurā brīdī.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu