VZD: Pēdējā desmitgadē pieaudzis kvalitatīvu biroju telpu platību apjoms (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Pēdējā desmitgadē pieaudzis kvalitatīvu biroju telpu platību apjoms, lielākoties telpas tiek nomātas, tāpēc pirkuma darījumi notiek salīdzinoši reti, tā secināts Valsts zemes dienesta (VZD) jaunākajā nekustamo īpašumu (NĪ) tirgus pārskatā.

Pārskatā analizēts komercobjektu segmenta daļas - biroju telpu un ēku tirgus Rīgā. Patlaban visvairāk biroju telpu platības biroju ēkās ir Vecrīgā, bet strauji attīstās atsevišķa biznesa zonas mikrovide, piemēram, Skanstes ielas rajonā. Šajā rajonā 10% biroju telpu ir koncentrētas jaunās biroju ēkās.

Visvairāk biroja telpu Rīgā atrodas biroju ēkās (aptuveni 86%), bet visvairāk pirkuma darījumu notiek ar telpām daudzdzīvokļu mājās. To izskaidro praktisks apstāklis, proti, šādas telpas bez īpašām tehniskām grūtībām var transformēt abos virzienos. Piemēram, nereti nekustamā īpašuma sludinājumos vēsta, ka tiek piedāvāts dzīvoklis, kas patlaban tiek izmantots biroja vajadzībām.

Kopumā komercobjektu tirgus - pirkuma darījumi ar biroja ēkām un telpām -, salīdzinot ar mājokļu tirgu, ir mazāk aktīvs. Pēdējos piecos gados komercobjektu tirgus apjoms ir svārstījies robežās no 50 līdz 200 darījumiem mēnesī.

Pēdējā desmitgadē līdz ar ekonomikas attīstību Rīgā ir uzbūvētas daudzas jaunas biroja ēkas, kas kvalitātes ziņā ir labākas par padomju laika būvēm. To vērtēšanai nepieciešams pilnveidot masveida (kadastrālās) vērtēšanas modeli, ēkas klasificējot un izdalot atbilstošai klasei būtiskās pazīmes, kā arī vērtēšanā izmantojot ienākumu metodi, kur nepieciešami nomas dati. Patlaban VZD pieejamie komercobjektu nomas dati nav izmantojami metodes īstenošanai.

Lai pilnveidotu komercobjektu masveida vērtēšanu un varētu iegūt derīgus tirgus datus, 2012.gadā Ministru kabinetā tika pieņemts rīkojums «Par kadastrālās vērtēšanas sistēmas pilnveidošanas un kadastra datu aktualitātes nodrošināšanas koncepciju», kur bez citiem kadastrālās vērtēšanas uzlabojumiem tiek paredzēta komercobjektu nomas datu apkopošana un to izmantošana kadastrālajai vērtēšanai.

Koncepcija piedāvā trīs nomas datu uzkrāšanas variantus: informāciju par ieņēmumiem no nekustamā īpašuma iznomāšanas saņem un uzkrāj Valsts ieņēmumu dienests (VID), informāciju uzkrāj Tiesu administrācija (Zemesgrāmata) vai trešais variants - nekustamā īpašuma nomas informāciju iegūst, veicot nomas tirgus monitoringu, kur iesaistās nekustamā īpašuma vērtētāji, tirgotāji un pārvaldnieki. Lai arī kadastrālās vērtēšanas vajadzībām vispiemērotākais būtu variants, kad nomas informāciju uzkrāj VID, tomēr, ņemot vērā administratīvo slogu, Ministru kabinets atbalstījis nekustamā īpašuma profesionāļu iesaistīšanos šajā procesā.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu