«WikiLeaks» publisko 1,7 miljonus ASV Valsts departamenta dokumentu (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:AFP/Scanpix

Tīmekļa medijs «WikiLeaks» pirmdien atklātībai nodeva arhīva materiālus ar 1,7 miljoniem ASV Valsts departamenta dokumentu, kas aptver laika posmu no 1973. līdz 1976.gadam.

Arhīvā atrodami jau atslepenoti dokumenti, kurus «WikiLeaks» dēvē par «Kisindžera telegrammām», kā arī tās 250 000 diplomātiskās telegrammas, kuras «WikiLeaks» atklātībai nodeva jau 2010.gadā.

Kā skaidroja medija dibinātājs Džūljens Asanžs, lai gan publiskotie dokumenti jau ir oficiāli atslepenoti, iepriekš tiem varēja piekļūt tikai caur ASV Nacionālo arhīvu, un tie bija pieejami «PDF» formātā.

Dokumenti «bija paslēpti uz robežas starp slepenību un sarežģītību,» žurnālistiem ar videokonferences starpniecību no Ekvadoras vēstniecības Londonā skaidroja Asanžs.

Viņš arī atklāja, ka pastāv risks, ka šie dokumenti atkal varētu tikt klasificēti kā slepeni, jo, kā liecina Džordža Vašingtona universitātes pētījums, pēdējā laikā no jauna slepenības zīmogs uzspiests aptuveni 55 000 valdības dokumentu, kuri jau bija atslepenoti.

Tikmēr ASV Nacionālais arhīvs paziņojis, ka minētie dokumenti, kas datēti no 1973. līdz 1976.gadam, jau bijuši publiski aplūkojumi kopš to nodošanas atklātībai 2006.gadā.

«WikiLeaks» publiskotie ASV Valsts departamenta dokumenti aplūkojami vietnē «wikileaks.org/plusd/».

Šī nav pirmā reize, kad «WikiLeaks» publisko slepenus ASV dokumentus.

2010.gadā «WikiLeaks» pārsteidza pasauli, publiskojot simtiem tūkstošus slepenu ASV dokumentu par karu Irākā un Afganistānā, kā arī lielu daudzumus diplomātisko vēstuļu, kas apkaunoja daudzas valdības visā pasaulē.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu