«YIT Celtniecība» četros gados īstenos astoņus dzīvojamo ēku projektus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lauris Nagliņš/LETA

Somijas celtniecības koncerna «YIT» Latvijas uzņēmums «YIT Celtniecība» līdz 2015.gadam uz saviem zemes gabaliem plāno Rīgā īstenot astoņus dzīvojamo ēku projektus, intervijā biznesa portālam «Nozare.lv» sacīja «YIT Celtniecības» valdes priekšsēdētājs Andris Božē.

Kopš 2010.gada rudens jau tiek būvēti trīs dzīvojamo ēku kompleksi - «Riverstone» Ķīpsalā, «Ēbeļmuiža» Ziepniekkalnā un dzīvojamo ēku komplekss Biķernieku ielā. Šī gada nogalē tiks sākts vēl viens jauns projekts Imantā. Tas uzņēmumam ļauj šogad prognozēt četras reizes lielāku apgrozījumu nekā pērn, skaidroja Božē.

Jautāts, vai, viņaprāt, patlaban ir īstais brīdis sākt plašu jaunu dzīvojamo ēku būvniecību, Božē atbildēja, ka «jā, tā mēs uzskatām». Patlaban uzņēmumam ir astoņi zemes gabali Rīgā, un līdz 2015.gadam tos paredzēts apbūvēt. «Līdz tam laikam daļa no projektiem jau būs izpārdoti, daļa būs būvniecības stadijā,» sacīja Božē.

«Pirmkārt, redzam daudzas jaunās ģimenes, kas ir mūsu klienti un meklē dzīvokļus. Viņi mēģina atrast to, kas viņiem patiešām ir vajadzīgs – nelielas platības, lai būtu mazi apsaimniekošanas izdevumi. Dzīvokļiem jābūt ar racionālu plānojumu, tiem jāatrodas dzīvošanai piemērotās vietās, lai blakus būtu bērnudārzi, poliklīnikas, cita sociālā infrastruktūra, sabiedriskais transports. Kad visas šīs komponentes saliek kopā – cilvēki apstaigā visu Rīgu un saka, ka nav ko nopirkt,» skaidroja Božē.

Viņš piebilda, ka «YIT Celtniecībai» ir pluss – drošā Somijas mātes uzņēmuma aizmugure un milzīgā pieredze, kādā veidā šie projekti jāplāno un jāattīsta, kā jāorganizē dzīvokļu pārdošana.
«Tā tomēr ir 100 gadu vēsture un pieredze un ievērojamais finansiālais atbalsts, ar ko varam rēķināties. Tas dod priekšrocības konkursos, kuros tiek pieprasīts finansiālais nodrošinājums un kredītresursu pieejamība,» piebilda Božē.

Jau nākamgad uzņēmums sāks iegādāties jaunus zemes gabalus, kas būs paredzēti projektu realizācijai pēc 2015.gada.

«Lai nopirktu zemes gabalu, ir jāpaiet brīžiem pusgadam, brīžiem vēl ilgākam laikam. Pēc tam ir nepieciešams vēl vismaz gads, lai radītu projektu, ko uz šī zemes gabala attīstīt un būvēt. Pēc tam var sākt būvniecību, un būvniecības cikls mūsu projektiem ir aptuveni 12-15 mēneši. Pēc tam seko pārdošana. Tātad nākamgad jāsāk iepirkt zemi, lai būtu ko darīt arī pēc 2015.gada, kad būs realizēti esošie astoņi projekti,» sacīja Božē.

1998.gada 30.janvārī tika dibināta būvfirma SIA «FKSM». 2004.gada 31.augustā tika veikta SIA «FKSM» reorganizācija, kuras rezultātā tai tika pievienotas SIA «TOP Māja» un SIA «YIT Latvija», kā arī tika mainīts nosaukums uz SIA «YIT Celtniecība».

SIA «YIT Celtniecība» ir Somijas lielākā nekustamo īpašumu attīstības un būvniecības uzņēmuma «YIT» meitas uzņēmums.

«YIT celtniecības» zaudējumi 2009.gadā bijuši 4,35 miljoni latu, kas ir par 27,9% mazāk nekā 2008.gadā, kad uzņēmuma zaudējumi bija 6,03 miljoni latu.

«YIT Celtniecības» apgrozījums 2010.gadā bija 1,4 miljoni latu, 2009.gadā 2,77 miljoni latu, bet 2008.gadā 5,3 miljoni latu.

Piecu darbības gadu laikā SIA «YIT Celtniecība» kļuvusi par vērienīgu projektu ģenerāluzņēmēju, lielākie projekti: Juglas centrs, Barona centrs, «Amserv motors», «Launkalne Sawmill», «Olympic Casino», Muitas kontroles punkts «Rīgas brīvosta», «Jūrmala SPA Hotel», Daudzdzīvokļu māja Nometņu ielā 32, «Ūdens apgādes un kanalizācijas pakalpojumu attīstība» Jelgavā, «Ūdensapgādes pakalpojumu attīstība» Ventspilī.Visu interviju ar Božē lasiet biznesa portālā «Nozare.lv» sadaļā «Viedokļi, intervijas».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu