Zaķi, olas, rotaļas, Brīnumskapis jeb Lielā diena Jūrmalā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Klāt pavasara saulgriežu laiks, laiks kad saule spīd spožāk, dīgst pirmie asni, gaisma uzvar tumsu. Esam sagaidījuši Lieldienas, ko svin par godu pavasara un saules atnākšanai. 20.aprīlī, pirmajās Lieldienās, visi tiek aicināti uz Lielās dienas svinībām Jūrmalā, informēja Sanija Jurenase, Jūrmalas Kultūras centra Projektu vadītāja.

Kauguru kultūras nama pagalmā plkst.12.00 Jūrmalas teātris aicina uz rotaļu uzvedumu «Brīnumzeme», kurā brīnumu pilns šķiet ikkatrs kakts un tos visus apdzīvo patiesi Brīnumaini radījumi, ja vien tu esi pavisam mazs Cālis un lielās Pasaules izzināšana tik tikko aizsākusies! Nu, vai tas nav patiess Brīnums uz četriem stabiem, milzu acīm un saka «Mūūūūuū!»? Un tas, kurš krata bārdu un lec uz augšu brēkdams «Mēēēēēē»? Vai šis, kurš mīļi pieglaužas un saka «Mijauuu»? Un katrs no šiem Brīnumiem ir patiesi brīnumains, jo māk tik jauki rotaļāties un tik daudz zina par lielo Pasaules brīnumu un tie visi ir gatavi ikkatram to atklāt Lielajā dienā Kauguros.

Kultūras nama pagalmā raitus soļus izdejos Jūrmalas Kultūras centra tautas deju kolektīvi «Vēlreiz», «Ābelīte», «Zītariņš» un «Vizmiņa». Muzicēs jautrais Normunda Jakušonoka un Kaspara Tīmaņa duets «Karakums».

Būs iespēja uzzināt, kas ir paduāni, antverpenes bārdainais, brama, brekelis u.c. savādo vārdiņu nēsātāji.

Šūpošanās ir obligāta svētku rituāla sastāvdaļa, tāpēc neiztiks arī bez tās. Uz svētkiem jāņem līdzi pašu krāsotas olas, lai, tās ripinot, varētu piedalīties īstās olu kaujās. Ģimenē ir spēks, tāpēc šogad būs iespēja piedalīties jautrības stafetēs visai ģimenei un izcīnīt mazas Lielās dienas dāvaniņas.

Pavasara laiks ir stādīšanas laiks un mazie svētku apmeklētāji varēs iegūt zināšanas kā iestādīt sīpoliņu un jau mājās sagaidīt zaļos un veselīgos lociņus. Radošajās darbnīcās varēs krāsot, locīt un piedalīties kopīgas tautasdziesmas veidošanā.

Savukārt, plkst.13.00 Jūrmalas Brīvdabas muzejs pavasara saulgriežus aicina sagaidīt kopā ar folkloras kopu «Vilcenes». Kopā varēs šūpoties, olas vārīt, ripināt, mest, dāvināt un apgūt dažādus Lieldienu svinēšanas rituālus un rotaļas.

Kā katru gadu varēs zīmēt un krāsot olas no papīra. Nedaudz krāsas, no papīra izgrieztas ausis, un pašiem būs iespēja pārtapt par jautro Lieldienu zaķēnu.

Lai šīs Lieldienas patiesi ienestu pavasari mājās un sirdī, Jūrmalas Brīvdabas muzejs aicina piepildīt savu vēlmi palīdzēt, kopā izgatavojot putniņiem būrīšus, kurus pēc tam varēs izlikt mežā, savā dārzā vai lauku sētā.

Mazos un lielos dzīvnieku draugus iepriecinās biedrības «Trusis un citi» neliela, dzīvu trusīšu un zīda vistiņu izstāde.

Izsalkumu varēs remdināt ar zāļu tēju un pīrāgiem, bet par labiem darbiem saņemt konfektes.

Mellužu estrādē plkst. 15.00 būs iespēja ielūkoties īstā «Brīnumskapī». Pasaulē ir daudz skapju - lieli skapji un mazi skapji, sienas skapji un virtuves skapīši, drēbju skapji un ledusskapji. Ir jauni smuki skapji, kurus pārdod veikalos un arī veci, ķirmju sagrauzti skapji vecās, pamestās mājās. Bet - ir arī pavisam neparasti skapji, kurus sauc par Brīnumskapjiem! Tieši Lielajā dienā Jūrmalā tiks dota iespēja vienā no tiem ielūkoties.

Brīnumskapis ir koncertizrāde visai ģimenei. Tās radošais tēvs ir mūziķis Ingus Ulmanis. Projektā piedalās - Ingus Ulmanis, Andris Sējāns, Aigars Voitišķis, Anrijs Grinbergs un Roberts Rasa. Aicināti gan lieli, gan mazi!

Ieeja visos pasākumos bez maksas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu