Gatavojoties Lieldienām, Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis ciemos uz savu virtuvi aicināja trīs sabiedrībā zināmus cilvēkus, lai noskaidrotu kādas ir viņu iecienītākās Lieldienu receptes. TV dīva Ketija Šēnberga pavasara saulgriežos iecienījusi kraukšķīgus olu mafinus, dziedātājs Roberto Meloni galdā ceļ itāļu tradicionālo sāļo Lieldienu pīrāgu, savukārt TV raidījumu režisore Žaklīna Cinovska savus tuvos pārsteidz ar krāsainām un oriģinālām svētku uzkodām.
Žaklīna Cinovska iesaka Lieldienu uzkodu receptes (19)
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Lieldienu «Cālīšu» un «zaķīšu» uzkodas
Nepieciešams:
Lieldienu olu «cālīšiem» un «zaķīšiem»
- Cieti vārītas olas – 10 gab.
- Krievu sinepes – 50 g
- Skābs krējums – 100 g
- Smilšu mīklas groziņi – 1 iepakojums
Dekoram
- Sarkanā paprika – 1 gab.
- Svaigs gurķis – 1 gab.
- Burkāns – 1 gab.
- Selerijas lapas – 1 saujiņa
- Dilles – pāris zariņi
Pagatavošana:
- Horizontāli pārgriez cieti novārītas, nomizotas olas, atdali dzeltenumus
- Olu dzeltenumus ar dakšiņu samīci, sajauc kopā ar sinepēm un skābo krējumu
- Olu dzeltenumu masu liec olu baltumos, veidojot apaļu formu
- Pildītajai olai liec virsū «cepurīti» – olas pusīti, kurai izņemts dzeltenums
- No dārzeņiem izgriez dekorācijas – cālīšu actiņas, knābīšus un dekorē pildītās olas
- No pāri palikušās olu dzeltenumu masas veido «Lieldienu zaķīšus» – smilšu mīklas groziņus pildi ar olu dzeltenumu masu
- No burkāna izgriez zaķu ausis, no citiem dārzeņiem – acis un citas detaļas – dekorē «zaķīšus»
Lieldienu «Mājiņas»
Nepieciešams:
Uzkodu maizītēm
- Sviests – 50 g
- Tostermaize – 5 šķēles
- Rupjmaize – 2 šķēles
- Krievijas vai Holandes siers – 200 g
- Metāla piparkūku formiņa
Dekoram
- Sarkanā paprika – 1 gab.
- Svaigs gurķis – 1 gab.
- Selerijas lapas – 1 saujiņa
- Dilles – pāris zariņi
Pagatavošana:
- Veido Lieldienu «mājiņas» – ar piparkūku formiņu no maizes izspiež aplīšus un katru maizes aplīti apzied ar sviestu
- Uz maizes kārto - gurķa šķēli, rupjmaizes kubiciņu. Uz rupjmaizes liec siera trijstūra šķēli, kas veidos rupjmaizes mājiņas jumtu
- Sagriez sarkano papriku nelielos kvadrātos, piestiprini vienu no kvadrātiņiem pie rupjmaizes «mājiņas» – tās būs durvis
- Nolauz vienu dilles zariņu un iespraud maizītē blakus «mājiņai»
- «Mājiņu» uzkodas pasniedz ar pildītajām olām – «cālīšiem», «zaķīšiem» un Lieldienu groziņiem
Aikāgaršo padoms! Sinepes var aizstāt ar mārrutkiem, savukārt dekorējot uzkodas ļauj vaļu fantāzijai - pagatavo «cālīšiem» un «zaķīšiem» tomātu cepures vai pārvērt pildīto oliņu par Lieldienu peli.