«Zaļā diena» pulcējusi vairāk nekā četrus tūkstošus zaļi domājošu bērnu un jauniešu no visas Latvijas (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Aizvadītajā sestdienā Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā norisinājās «Zaļā josta» vides izglītības pasākums visai ģimenei Zaļā diena, apvienojot vairāk kā 4000 lielu un mazu dabas draugu no visas Latvijas, kā arī pašmāju zaļās organizācijas. Pasākumā visas dienas garumā darbojās videi draudzīgas radošās darbnīcas, apmeklētāji tika aicināti iesaistīties zaļo organizāciju rīkotās vides izziņas spēlēs un konkursos, kā arī baudīt mūziķa Laura Reinika un grupas «PeR» koncertu. Pasākums tika organizēts par godu Latvijas skolu jauniešiem un pirmskolas izglītības iestāžu audzēkņiem, kuri visa mācību gada garumā vāca makulatūru un izlietotās baterijas.

Pasākuma laikā tika apbalvoti skolēni un izglītības iestādes – aktīvākie makulatūras un izlietoto bateriju vācēji. Šogad makulatūras vākšanas konkursa «Tīrai Latvijai!» ietvaros, pārstrādei tika savāktas 1055,037 tonnas makulatūras. Skolēnu savākto makulatūru pārstrādāja «Papīrfabrika «Līgatne»» un katra izglītības iestāde par katrām nodotajām 5 tonnām makulatūras saņēma 5 kg zīmēšanas papīra. Savukārt bateriju vākšanas konkursā «Tīrai Latvijai!» dalībnieki savāca un pārstrādei akciju sabiedrībai «BAO» nodeva 19,655 tonnas izlietotu bateriju.

Zaļās dienas pasākumā «Zaļā josta» pulcēja vairāk kā 4000 pasākuma dalībniekus no visas Latvijas, kas ar prieku darbojās īpašās zaļi domājošās radošajās darbnīcās.

SIA «Zaļā josta» aicināja bērnus un jauniešus pārliecināties par savām atkritumu šķirošanas prasmēm, aicinot piedalīties dažādās spēlēs un konkursos. Vislielāko apmeklētāju interesi piesaistīja uzņēmuma piedāvātā mehāniskā PET pudeļu šķirošanas spēle Šķiromāns Zigis, kas parādīja bērniem, ka šķirot atkritumus ir jautri un aizraujoši.

Pasaules dabas fonds un Latvijas dabas fonds dāvāja iespēju klausīties putnu balsīs, kuras ierakstītas īpašā putnu dziesmu lādē, tādējādi apmeklētāji varēja atskaņot izvēlētā putna dziesmu, mācoties to atpazīt starp pārējo putnu dziesmām. Stendā pie «Verdant ECO Spa» meitenēm bija iespēja konsultēties par ekoloģiski tīru un dabīgu kosmētiku, kas ir īpaši aktuāli jauniešiem. Savukārt «Latvijas valsts meži» katram pasākuma dalībniekam dāvāja kastīti ar iedēstītu priedes vai egles sēkliņu, kuru vēlāk katrs varēs iestādīt mežā, vairojot Latvijas mežu bagātību.

«ZAAO» pasākuma dalībniekus iepazīstināja ar šķiroto atkritumu veidiem, parādot, cik daudz vērtīgu otrreizējo izejvielu iespējams atgūt, šķirojot atkritumus. «Ekoprieks» kopā ar Vides izglītības fonda Ekoskolu programmu izglītoja pasākuma dalībniekus par klimata pārmaiņām, atjaunojamo enerģiju un energoefektivitāti. «Dabas vēstniecības» radošajās darbnīcās apmeklētājiem bija iespēja pagatavot apsveikuma kartiņas un grāmatzīmes, izmantojot atjaunojamu resursu - krāsainas smiltis. Visa pasākuma laikā Kino mājā pasākuma dalībnieki varēja skatīties vides izglītības filmas, kuras bija sagatavojusi «Zaļā josta» un «Latvijas valsts meži».

«Papīrfabrika «Līgatne»» pasākuma laikā pasniedza simpātiju balvu Carnikavas pamatskolai, dāvinot bezmaksas iespēju apmeklēt Papīrfabriku un arī pasniedza sudrabegli konkursu starpposmu uzvarētājam PII «Vilnītis» Svētciema filiālei. Latvijas Dabas muzeja stendā apmeklētājiem piedāvāja pētīt ūdens iemītniekus un kukaiņus. Savukārt latviešu prāta spēle «Domātājs» piedāvāja bērniem asināt prātu, spēlējot ekoloģiskas spēles. Zaļās dienas ietvaros Ventspils observatorija mācīja atpazīt planētas un izzināt visumu. Visus pasākuma apmeklētājus ar jaunajiem ekoloģiskajiem cepumiem bērniem «Knīpucis» cienāja maizes ceptuve «Lāči».

Zaļās dienas ietvaros ar īpašu goda statueti tika apbalvota arī Latvijas zaļākā pilsēta - Rīga, kuras izglītības iestāžu audzēkņi bija savākuši vislielāko makulatūras daudzumu. No Rīgas makulatūras vākšanas konkursā piedalījās 39 izglītības iestādes, savācot 118,405 tonnas makulatūras – gandrīz 12% no visa konkursa laikā savāktās makulatūras daudzuma.

Visas dienas garumā no pasākuma apmeklētāju atvestajām tukšajām PET pudelēm tika būvēta māja, demonstrējot, cik plašs var būt otrreizējo izejvielu pielietojums un cik daudzveidīgas var būt netradicionālās ēku celtniecības iespējas.

Īpašu simpātiju balvas pasniedza Rīgas Nacionālais Zooloģiskais dārzs, Piena muiža, Latvijas Lauksaimniecības muzejs, Latvijas Kara muzejs, Pastariņa muzejs, Džūkstes Pasaku muzejs, Jaunmoku pils un Ventspils brīvdabas muzejs.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu