Zāles no dabas. Lekcija par ārstniecības augiem (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ruta & Zinas, CC BY-ND 2.0

«Visa mūsu daba ir vienas vienīgas zāles – kur vien kāju liec, kaut kas derīgs priekšā. Jāmāk tik izmantot,» saka Zeltīte Kaviere, kura saimnieko, audzē, vāc, žāvē, izlolo un stāsta stāstus par Latvijas zālītēm savā zemnieku saimniecībā «Silkalni».

19. aprīlī plkst. 14:00 Krimuldas muižas Semināru zālē notiks Zeltītes Kavieres lekcija par augiem, kuri atrodas mums līdzās un kurus var izmantot gan ikdienā, gan arī saslimšanu gadījumā.

Vaidavas pagasta saimniecība «Silkalni», kur saimnieko zāļzine, ir specializējusies ārstniecības augu audzēšanā, ievākšanā, kaltēšanā un pārstrādē. Ārstniecības augus - piparmētras, melisas, kliņģerītes, kaķumētras, raudenes, baldriānus, kumelītes, salvijas, vērmeles, ancīšus u.c. (apmēram 30 veidus) - audzē tīrumā un pļavā vai ievāc savvaļā - mežā. Kopumā saimniecības īpašumā ir 42ha zemes, kurā aug aptuveni 100 dažādi veselības augi. Saimniecība sadarbojas ar vairākiem Latvijas uzņēmumiem, kas Z/S «Silkalni» ievāktos augus izmanto dažādu produktu radīšanai, piemēram, tinktūru (RFF), sīrupu (Silvanols), krēmu un losjonu (Madara), smēru, pulveru un ekstraktu (Fitosan), šampūnu, eļļu, sulu un, protams, arī tēju ražošanai (Dr. Tereško un Lauku tēja).

Ar Latvijā populārās zāļzines priekšlasījumu turpinās Rehabilitācijas centra «Krimulda» lekciju un nodarbību cikls «Dzīvosim veselīgi!». Tiekoties ar Zeltīti, tā ir tradīcija, ka viesi tiek pacienāti ar saimnieces pašrocīgi lasītajām tējām, kur pie katras tasītes ir savs stāsts. Šī ir unikāla iespēja atnākt paklausīties, iedvesmoties un uzdot sev interesējošos jautājumus cilvēkam ar ilgu gadu pieredzi darbā ar dažādiem augiem.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu