Zāļu tirgū cilvēki iegādājas arī kalumus un piparkūkas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Jāņu priekšvakarā Doma laukumā tradicionālajā Zāļu tirgū cilvēki pērk arī būvkalumus un citus metāla izstrādājumus, kā arī piparkūkas, liecina biznesa portāla «Nozare.lv» veiktā tirgotāju aptauja.

Piparkūku cepēja Gunta Lauga stāstīja, ka cilvēki pērk piparkūkas visos gada laikos - «gan Jāņos, gan Miķeļos, gan Mārtiņos». Lauga teica, ka viņas piparkūkas ir taisītas no «maigākas» mīklas un uzskatāmas par «bērnu cepumiem». Kā novēroja «Nozare.lv», starp Laugas stendā piedāvātajām piparkūkām bija cepumi ar cukura rotājumiem, kas atspoguļoja vasaras motīvus, un sirds formas piparkūkas ar uzrakstu «Līga».

Kāds kalējs un būvkalumu tirgotājs sarunā ar «Nozare.lv» stāstīja, ka vasaras tirgos, tostarp Brīvdabas muzejā notiekošajos, pircēji iegādājoties arī smagus metāla izstrādājumus. Pārdevējs sacīja, ka Zāļu tirgū stendu izvietojis pirmo reizi, lai redzētu, kāda būs pircēju atsaucība, jo Brīvdabas muzeja tirgū viņam veicies.

Brīvdabas muzeja amatnieku tirgus darbība gan notiek netālu no vietas, kur apmeklētāji var novietot automašīnas un aiznest smagākus pirkums, kamēr Doma laukums ir samērā tālu no stāvvietām, sevišķi, ja saistībā ar gaidāmo Līgo vakara svinēšanu jau bija noslēgta 11.novembra krastmala.

Keramiķis Leonīds Kupčs atzina, ka daudzus pircējus attur viņa lielāko podu, bļodu un krūžu izmēri un svars. Ārzemnieki neriskējot pārvadāt smagu un dārgu keramiku, un kāda interesente no Jūrmalas atteikusies no domas pirkt podu, kas viņai ļoti paticis, jo bija nobažījusies par to, kā aizvedīs mājās.

Kupčs sacīja, ka krīzi īpaši nav jutis, jo vienmēr bijis «slānītis» cilvēku, kas gatavi pirkt keramikas izstrādājumus no amatniekiem.

Jāņu rotājumu un vainagu tirgotāja Baiba stāstīja, ka tradicionālas Jāņu zāles un vainagus pērkot arī ārzemnieki un, aizejot no stenda, tos pat uzlikuši galvā. Biznesa portāla «Nozare.lv» sastapts tūrists no Somijas teica, ka viņa valstī arī svinot saulgriežus, taču parasti ģimenes lokā, laukos, somu pirtī. Zāļu tirdziņi neesot parasta lieta.

Kā novēroja «Nozare.lv», «Svētes maizes» stends bija pilnīgi tukšs, un maizes ceptuves pārstāve Solvita Dāvida stāstīja, ka jau ap plkst.14 bija pārdevusi visus 140 kilogramus līdzpaņemtās maizes, tostarp aptuveni 40 astoņus kilogramus smagus lielos rupjmaizes klaipus.

Kā ziņots, šodien no plkst.9 līdz plkst.17 Doma laukumā tirgojās 300 amatnieki, jāņuzāļu, siera, maizes, dārzeņu, zivju un gaļas tirgotāji.

Jāņi ir seni vasaras saulgriežu svētki, ko latvieši svētī visu nakti, pavadot to ar jautrām dziesmām un dejām. Lai arī vasaras saulgrieži, kad diena ir visgarākā un nakts ir visīsākā, jau aizvadīti, Līgo naktī daudzi piekopj sentēvu tradīcijas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu