Zemes atpirkšanu dabas liegumos plāno atsākt 2013.gadā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Zemes atpirkšanu dabas liegumos plānots atsākt ar 2013.gadu, paredz spēkā stājušies grozījumi likumā «Par zemes īpašnieku tiesībām uz kompensāciju par saimnieciskās darbības ierobežojumiem īpaši aizsargājamās dabas teritorijās un mikroliegumos». 

Ar likuma grozījumiem tiek mainīts termiņš zemes atpirkšanai, paredzot, ka, sākot ar 2013.gadu, būs atpērkama zeme, kas pēc zemes īpašuma tiesību iegūšanas iekļauta dabas liegumos vai citu īpaši aizsargājamo dabas teritoriju dabas lieguma zonā. 

Tāpat tiek izdarīti grozījumi pārejas noteikumos, nosakot, ka atbalsta maksājumi tiek piemēroti ar 2014.gada janvāri. 

Grozījumi likumā nepieciešami finanšu resursu trūkuma dēļ. 

Likuma grozījumi attiecībā par termiņu pārcelšanu nav pretrunā ar samērīguma un tiesiskās paļāvības principu. Ar likuma grozījumiem netiek liegtas īpašniekiem tiesības uz kompensāciju vispār, bet gan pārcelts termiņš. 

Zemes īpašniekiem, kuri vēl nav pieteikušies kompensācijām, netiek ierobežotas tiesības uz kompensāciju, jo likumā ietvertais tiesiskais regulējums par personu subjektīvajām tiesībām prasīt no valsts kompensāciju paliek nemainīgs, taču nepieciešamās darbības kompensāciju īstenošanai atbildīgā valsts iestāde varēs veikt, sākot ar 2013.gadu attiecībā par zemes atpirkšanu un sākot ar 2014.gadu attiecībā par ikgadējiem maksājumiem, tādējādi nodrošinot indivīdu tiesību īstenošanu. 

Likuma «Par zemes īpašnieku tiesībām uz kompensāciju par saimnieciskās darbības ierobežojumiem īpaši aizsargājamās dabas teritorijās un mikroliegumos» daļēja ieviešana ir sākta jau ar 2006.gada janvāri. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu